Κατά πλειοψηφία πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς

Ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές. Επί της αρχής τάχθηκε υπέρ η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε ορισμένες νομοτεχνικές τροποποιήσεις, που είχαν υποδειχθεί και από τις παρατηρήσεις των κοινωνικών φορέων, δεν τροποποιείται εν τέλει η διάταξη που αφορά την κατάργηση της ζώνης των 30 μέτρων αδόμητης έκτασης που προέβλεπε η νομοθεσία από το 2019. Η απάλειψη του ελάχιστου πλάτους αποτέλεσε σημαντικό σημείο σύγκρουσης υπουργείου Οικονομικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Σχετικά με αυτό, και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής είχε εκφράσει επιφυλάξεις πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, υπό το πρίσμα «της προστασίας και της ανάδειξης των ακτών ως φυσικών πόρων, ως στοιχείων οικοσυστημάτων και ως στοιχείων τοπίου κατά περίπτωση, στο πλαίσιο των χαρακτηριστικών ορισμένων ακτών».

Οι άλλες τροποποιήσεις:

  • Ο ορισμός του αιγιαλού, όπως είχε υποδειχθεί από πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις αναδεικνύει πλέον την περιβαλλοντική και κοινωνική του διάσταση: «Ο αιγιαλός αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος, που προστατεύεται από την Πολιτεία, η οποία το διαχειρίζεται σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του».
  • Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε αυστηρές κυρώσεις για όσους υπερβαίνουν τον χώρο μίσθωσης άνω του 50%., Στη Βουλή υποδείχθηκε ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο και μειώθηκε στα 30%.
  • Ο τρόπος πρόσληψης του ναυαγοσώστη και καθορισμού της σύμβασης και αμοιβής του, όταν ο δήμος δεν το πράττει, θα καθορίζεται από κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών. Διευκρινίζεται ότι οι δαπάνες αυτές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το αντάλλαγμα παραχώρησης (μερίδιο) του δήμου.
  • Για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε εφαπτόμενα κτίρια η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη ανάμεσα σε δύο συνεχόμενες παραχωρήσεις μειώνεται από τα 6 στα 4 μέτρα.
  • Στις όμορες επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν δυνατότητα απευθείας μίσθωσης της παραλίας χωρίς να υποχρεούνται να συμμετέχουν σε δημοπρασία, εκτός από τα ξενοδοχειακά καταλύματα, κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ναυταθλητικά σωματεία, συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

Όπως έχει επισημανθεί, το νομοσχέδιο παραβιάζει το Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στη Σύμβαση της Βαρκελώνης για τη Μεσόγειο, που αποτελεί αδιαμφισβήτητα μέρος του ενωσιακού δικαίου.

Πηγή: Καθημερινή

Κεντρική εικόνα: Angelo Pantazis/Unsplash

Related Posts

«Απάτητη» η μεγάλη Σάντα Μαρία στη Νάουσα;
WWF: «Με την προστασία των παραλιών μας δεν αστειευόμαστε!»
Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο των παραλιών στις επιτροπές της Βουλής