Ποιοι είμαστε

Οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» είναι ένα δημοσιογραφικό εγχείρημα που εστιάζει στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου καθώς βιώνει την πίεση του υπερ-τουρισμού και των επενδύσεων που στοχεύουν να τον εξυπηρετήσουν. Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε διεξοδικά και σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον 18 μηνών) τα πολλαπλά ζητήματα βιωσιμότητας που συνδέονται με τη νέα αυτή φάση στη ζωή των Κυκλάδων, από την αδυναμία ζωτικών υποδομών να ανταπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού ως τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους νησιώτες και τα αμέτρητα δημόσια έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Σκοπός είναι να συμβάλλουμε με έρευνες και δεδομένα στον προβληματισμό των τοπικών κοινωνιών για το πώς μπορούν να ευημερήσουν χωρίς να θυσιάσουν τη μοναδικότητα των νησιών που τα καθιστά τόσο ελκυστικά ως τουριστικούς προορισμούς.

Το περιεχόμενό της έρευνας είναι διαθέσιμο στο κοινό και τα ΜΜΕ για αναδημοσίευση με άδεια Creative Commons (CC-ΒΥ), ώστε να διαδοθεί όσο ευρύτερα γίνεται (εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει σήμανση). Ταυτόχρονα, μέσα από τακτικές οργανωμένες ενέργειες εμπλοκής των κατοίκων στοχεύουμε στο να αναδειχθούν τα θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία του κάθε νησιού και να διευκολυνθεί η επικοινωνία των πολιτών με τους φορείς.

Έχοντας στο δυναμικό της έμπειρους αλλά και νέους δημοσιογράφους και με την τεχνογνωσία που άντλησε σε σύνθετες δημοσιογραφικές ενέργειες όπως το «Παρατηρητήριο για το Μάτι», η ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία» διαθέτει το όραμα και την όρεξη για να κάνει πράξη τις “Βιώσιμες Κυκλάδες”. Θέλουμε έτσι να συμβάλλουμε στην ουσιαστική ενημέρωση για ένα θέμα που ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς ως τώρα να έχει την ανάλογη δημοσιογραφική κάλυψη.

Τάσος Τέλλογλου

Τάσος ΤέλλογλουΓεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1986 έπιασε δουλειά στην εφημερίδα «Η Πρώτη» και το 1989 μπήκε στην σύνταξη της «Καθημερινής», ενώ ταυτόχρονα εντάχθηκε στο πολιτικό τμήμα του Mega Channel. Από το 1990 ως το 1997 ήταν ανταποκριτής στην Γερμανία. Έχει γυρίσει και παρουσιάσει πάνω από 250 μεγάλης διάρκειας ρεπορτάζ στην τηλεόραση. Το 1998 με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα δημιούργησαν την εκπομπή «Το μαύρο κουτί» (Mega), to 2004 έγινε αρχισυντάκτης των «Φακέλων». Από το 2007 ως το 2013 συμπαρουσίασε με τον Αλέξη Παπαχελά και τη Σοφία Παπαιωάννου τους «Νέους Φακέλους» και από το 2016 τις «Ιστορίες»με τον Αλέξη Παπαχελά, τη Σία Κοσσιώνη και τον Παύλο Τσίμα. Το 2020-21 παρουσίαζε την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή στον Antenna. Έχει κερδίσει 8 φορές το βραβείο Πρόσωπα και για την εργασία του στην τηλεόραση, καθώς και το βραβείο Μπότση.

Γιάννης Παλαιολόγος

Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι δημοσιογράφος στο inside story και στην εφημερίδα Καθημερινή. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday. Διετέλεσε συντάκτης ερευνών, αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης και ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για την Καθημερινή. Την ίδια περίοδο ήταν ανταποκριτής Βρυξελλών και για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση εκδόθηκε από την Portobello Books (Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί σε διεθνή μέσα όπως η Wall Street Journal και η Washington Post, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα στους Financial Times, Time, Politico, Politico Europe και New Republic. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016. Εκτός δημοσιογραφίας, συνεργάστηκε με την ομάδα Ab Ovo στο σενάριο της θεατρικής σάτιρας «Μαμά Ελλάδα2», που παίχθηκε στην Αθήνα το 2009-10.

Χαρά Καπότου

Χαρά ΚαπότουΓεννήθηκα το 1972 στην Πρέβεζα. Το 1990 μετακόμισα στην Αθήνα όπου σπούδασα Δημοσιογραφία. Από τον πρώτο χρόνο της Σχολής βρέθηκα στο ραδιοφωνικό σταθμό του 90,2 Αριστερά στα FM ξεκινώντας τα ρεπορτάζ, την σύνταξη και εκφώνηση δελτίων ειδήσεων και το ταξίδι μου γενικά στην ενημέρωση. Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, εκπομπές, ντοκιμαντέρ, αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και πολλές συνεργασίες με ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια σημειώθηκαν σε αυτή την πορεία. Η ζωή ωστόσο έχει και τις αλλαγές της έτσι μετά από σχεδόν μια δεκαετία εγκατέλειψα την δημοσιογραφία και πέρασα στον χώρο της διαφήμισης, όπου έμεινα και εκεί για περίπου μια δεκαετία. Σήμερα βρίσκομαι στις Κυκλάδες, στο νησί της Σαντορίνης από το 2018, όπου ασκώ και πάλι δημοσιογραφία.

Μαργαρίτα Μιχελάκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Γερμανική Φιλολογία. Εργάζεται στα περιοδικά από το 1990. Ήταν στην πρώτη ομάδα της Athens Voice και το διάστημα 2006-2010 διευθύντρια του Marie Claire. Από το 2016 είναι στο inside story, έως το 2020 ως αρχισυντάκτρια και πλέον ως newsletter editor.

Ειρήνη Προμπονά

Ειρήνη ΠρομπονάΓεννήθηκα στο τέλος του ’73 στην Αθήνα, μεγάλωσα στη Νάξο το ’80, ολοκλήρωσα ό,τι ήταν να ολοκληρώσω μέχρι τέλος του ’90 κι απ’ το 2000 και μετά ξεκίνησα την περιπλάνηση. Πολλοί υποστηρίζουν πως είμαι συμπαθητική και έχω χιούμορ, άλλοι πως είμαι ξινή και μυστήρια, αλλά δεν παίρνω θέση, για να μην χαλάσω την έκπληξη σε κανέναν. Άλλωστε «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» που λέει και ο Πιραντέλο.
Πιστεύω πως δεν υπάρχει πεπρωμένο, παρά μονάχα ανατροπές και εκπλήξεις. Σε ό,τι αφορά την δημοσιογραφία εξακολουθώ να υπερασπίζομαι και να πιστεύω με πάθος πως «η δημοσίευση είναι ψυχή της δικαιοσύνης». Αξεπέραστοι έρωτες: Το ραδιόφωνο, η Νάξος και οι γάτες.

Βαγγέλης Ηλιάκης

Ασκούμενος δημοσιογράφος/Χειριστής κοινωνικών μέσων στο insidestory.gr. Απόφοιτος του Τμήματος Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου από το 2022. Έχει κάνει πρακτική στην εταιρεία παραγωγής Laika Productions, ως βοηθός οργάνωσης παραγωγής στη σειρά ντοκιμαντέρ «Κλεινόν Άστυ» της ΕΡΤ.

Αναστασία Καραδημήτρη

Αναστασία ΚαραδημήτρηΓεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε δημοσιογραφία στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως ερευνήτρια Αττικής για την παραγωγή podcast στο Αρχείο Προφορικής Ιστορίας «Istorima». Μέρος της δουλειάς της έχει δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα της ERTecho. Από το 2020 δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές ομάδες με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Έχει πάρει μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα και εγχειρήματα με θέμα την αειφορία σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.