Ποιοι είμαστε

Οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» είναι ένα δημοσιογραφικό εγχείρημα που εστιάζει στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου καθώς βιώνει την πίεση του υπερ-τουρισμού και των επενδύσεων που στοχεύουν να τον εξυπηρετήσουν. Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε διεξοδικά και σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον 18 μηνών) τα πολλαπλά ζητήματα βιωσιμότητας που συνδέονται με τη νέα αυτή φάση στη ζωή των Κυκλάδων, από την αδυναμία ζωτικών υποδομών να ανταπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού ως τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους νησιώτες και τα αμέτρητα δημόσια έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Σκοπός είναι να συμβάλλουμε με έρευνες και δεδομένα στον προβληματισμό των τοπικών κοινωνιών για το πώς μπορούν να ευημερήσουν χωρίς να θυσιάσουν τη μοναδικότητα των νησιών που τα καθιστά τόσο ελκυστικά ως τουριστικούς προορισμούς.

Το περιεχόμενό της έρευνας είναι διαθέσιμο στο κοινό και τα ΜΜΕ για αναδημοσίευση με άδεια Creative Commons (CC-ΒΥ), ώστε να διαδοθεί όσο ευρύτερα γίνεται (εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει σήμανση). Ταυτόχρονα, μέσα από τακτικές οργανωμένες ενέργειες εμπλοκής των κατοίκων στοχεύουμε στο να αναδειχθούν τα θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία του κάθε νησιού και να διευκολυνθεί η επικοινωνία των πολιτών με τους φορείς.

Έχοντας στο δυναμικό της έμπειρους αλλά και νέους δημοσιογράφους και με την τεχνογνωσία που άντλησε σε σύνθετες δημοσιογραφικές ενέργειες όπως το «Παρατηρητήριο για το Μάτι», η ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία» διαθέτει το όραμα και την όρεξη για να κάνει πράξη τις «Βιώσιμες Κυκλάδες». Θέλουμε έτσι να συμβάλλουμε στην ουσιαστική ενημέρωση για ένα θέμα που ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς ως τώρα να έχει την ανάλογη δημοσιογραφική κάλυψη.

Τάσος Τέλλογλου

Τάσος ΤέλλογλουΓεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1986 έπιασε δουλειά στην εφημερίδα «Η Πρώτη» και το 1989 μπήκε στην σύνταξη της «Καθημερινής», ενώ ταυτόχρονα εντάχθηκε στο πολιτικό τμήμα του Mega Channel. Από το 1990 ως το 1997 ήταν ανταποκριτής στην Γερμανία. Έχει γυρίσει και παρουσιάσει πάνω από 250 μεγάλης διάρκειας ρεπορτάζ στην τηλεόραση. Το 1998 με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα δημιούργησαν την εκπομπή «Το μαύρο κουτί» (Mega), to 2004 έγινε αρχισυντάκτης των «Φακέλων». Από το 2007 ως το 2013 συμπαρουσίασε με τον Αλέξη Παπαχελά και τη Σοφία Παπαιωάννου τους «Νέους Φακέλους» και από το 2016 τις «Ιστορίες»με τον Αλέξη Παπαχελά, τη Σία Κοσσιώνη και τον Παύλο Τσίμα. Το 2020-21 παρουσίαζε την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή στον Antenna. Έχει κερδίσει 8 φορές το βραβείο Πρόσωπα και για την εργασία του στην τηλεόραση, καθώς και το βραβείο Μπότση.

Γιάννης Παλαιολόγος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι δημοσιογράφος στο inside story και την Καθημερινή. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday. Διετέλεσε συντάκτης ερευνών, αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης και ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για την Καθημερινή. Την ίδια περίοδο ήταν ανταποκριτής Βρυξελλών και για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση εκδόθηκε από την Portobello Books (Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί σε διεθνή μέσα όπως η Wall Street Journal και η Washington Post, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα στους Financial Times, Time, Politico, Politico Europe και New Republic. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016. Εκτός δημοσιογραφίας, συνεργάστηκε με την ομάδα Ab Ovo στο σενάριο της θεατρικής σάτιρας Μαμά Ελλάδα2, που παίχθηκε στην Αθήνα το 2009-10.

Χαρά Καπότου

Χαρά ΚαπότουΓεννήθηκε το 1972 στην Πρέβεζα. Το 1990 μετακόμισε στην Αθήνα όπου σπούδασε Δημοσιογραφία. Από τον πρώτο χρόνο της Σχολής βρέθηκε στο 90,2 Αριστερά στα FM ξεκινώντας τα ρεπορτάζ, την σύνταξη και εκφώνηση δελτίων ειδήσεων και ξεκίνησε το ταξίδι της στην ενημέρωση. Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, εκπομπές, ντοκιμαντέρ, αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και πολλές συνεργασίες με ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια σημειώθηκαν σε αυτή την πορεία. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία πέρασε στη διαφήμιση, όπου έμεινε για περίπου μια δεκαετία. Από το 2018 ζει Σαντορίνη, όπου ασκεί και πάλι δημοσιογραφία.

Μαργαρίτα Μιχελάκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Γερμανική Φιλολογία. Εργάζεται στα περιοδικά από το 1990. Ήταν στην πρώτη ομάδα της Athens Voice και το διάστημα 2006-2010 διευθύντρια του Marie Claire. Από το 2016 είναι στο inside story, έως το 2020 ως αρχισυντάκτρια και πλέον ως newsletter editor.

Ειρήνη Προμπονά

Ειρήνη Προμπονά

Γεννήθηκε στο τέλος του Δεκέμβρη του ‘73 στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Νάξο την δεκαετία του ’80, ολοκλήρωσε ό,τι ήταν να ολοκληρώσει μέχρι τέλος του ’90 και το 2000 ξεκίνησε την περιπλάνηση με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη όπου ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο.

Στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα με σκοπό να ολοκληρώσει τις σπουδές της στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, αλλά προτίμησε ν ασχοληθεί με το ραδιόφωνο, τη διοργάνωση συναυλιών και τις ταινίες μικρού μήκους. Το 2020 επέστρεψε στη Νάξο όπου ζει μόνιμα προς το παρόν.

Πεποίθησή της είναι πως δεν υπάρχει πεπρωμένο, παρά μονάχα ανατροπές και εκπλήξεις. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφία εξακολουθεί να υπερασπίζεται και να πιστεύει με πάθος πως «η δημοσίευση είναι ψυχή της δικαιοσύνης». Αξεπέραστοι έρωτες: το ραδιόφωνο, η Νάξος και οι γάτες.

Βαγγέλης Ηλιάκης

Απόφοιτος του Τμήματος Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου από το 2022. Έχει κάνει πρακτική στην εταιρεία παραγωγής Laika Productions, ως βοηθός οργάνωσης παραγωγής στη σειρά ντοκιμαντέρ «Κλεινόν Άστυ» της ΕΡΤ και στο inside story ως ασκούμενος δημοσιογράφος/χειριστής κοινωνικών μέσων.

Αναστασία Καραδημήτρη

Αναστασία ΚαραδημήτρηΓεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε δημοσιογραφία στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως ερευνήτρια Αττικής για την παραγωγή podcast στο Αρχείο Προφορικής Ιστορίας «Istorima». Μέρος της δουλειάς της έχει δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα της ERTecho. Από το 2020 δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές ομάδες με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Έχει πάρει μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα και εγχειρήματα με θέμα την αειφορία σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Τερέζα Πεσμαζόγλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ψυχολογία στο Wesleyan University του Κονέκτικατ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με τη συνηγορία κοινωνικών θεμάτων φοιτητών ως υπεύθυνη της συμβουλευτικής επιτροπής ISAB (International Student Advisory Board). Επιθυμεί να συνεχίσει να μαθαίνει για τους ανθρώπους και το περιβάλλον στο οποίο ζουν και θεωρεί τη δημοσιογραφία ως καλύτερο μέσο για να το επιτύχει. 

Ειρήνη Σωτηροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Έχει ζήσει στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Γερμανία. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, και, αφού κατάλαβε το λάθος της, Φιλοσοφία και Κινεζικές Σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Έχει γράψει άρθρα στο dimart, τη Huffington Post και το inside story. Την ενδιαφέρουν τα διεθνή θέματα, το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα στην Ελλάδα. Της αρέσει να διαβάζει το New York Review of Books με την ησυχία της.