Διεθνές Συνέδριο: «Η Πάρος και οι Κυκλαδίτες γείτονες της»

Διεθνές Συνέδριο: «Η Πάρος και οι Κυκλαδίτες γείτονες της»

Το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) πραγματοποιεί στην Παροικιά από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου το 6ο διεθνές συνέδριο υπό τον γενικό τίτλο Paros.

Το Paros VI, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου και τον Αρχίλοχο, έχει ως θέμα την Πάρο σε σχέση με τις γειτονικές της υπόλοιπες Κυκλάδες.

Έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Θα παρουσιάσουν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα τα αποτελέσματα ερευνών και μελετών για την Πάρο και τις Κυκλάδες που αφορούν στην αρχαιολογία, ιστορία, φιλολογικές πηγές, αρχαιομετρία, γεωλογία και σεισμολογία της Πάρου και των Κυκλάδων.

Επιπλέον, ομάδα αρχαιολόγων από το εξωτερικό θα παρουσιάσει τα νεότερα αποτελέσματα ερευνών και μελετών για τη διάδοση και χρήση μαρμάρινων γλυπτών και του παριανού μαρμάρου στη Μεσόγειο, ενώ η επιστημονική ομάδα του Δεσποτικού θα παρουσιάσει τα νεότερα ευρήματα και στοιχεία από το ιερό του Απόλλωνα και την ευρύτερη περιοχή έρευνας.

Το ΙΑΠΚ συμπληρώνει 27 χρόνια συνεχών δράσεων και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου από την πραγματοποίηση του Α’ Συνεδρίου το 1997 που ήταν αφιερωμένο στην Παρία Λίθο, τους γλύπτες και τα εργαστήρια γλυπτικής της Πάρου. Σταθερά εκδίδει τα Πρακτικά όλων των Συνεδρίων υπό την επιστημονική επιμέλεια της Προέδρου του, καθηγήτριας Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου.

Οι πλέον των 40 ανακοινώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί στο Συνέδριο καλύπτουν πολύ σημαντικά θέματα της Παριανής και Κυκλαδικής αρχαιολογίας, με νεότερα στοιχεία για τις Κυκλαδικές αλληλεπιδράσεις, τα οικονομικά δίκτυα, τη διάδοση έργων γλυπτικής, κεραμικής, εντός αλλά και εκτός των Κυκλάδων, αρχαιομετρικές αναλύσεις, τη γεωαρχαιολογική και γεωμορφολογική εξέλιξη της Πάρου και των Κυκλάδων, κ.ά.

Πηγή: cycladesopen.gr

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Date

Ιούν 14 - 16 2024

Time

All DayΟι «Βιώσιμες Κυκλάδες», έργο της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία, είναι μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο καυτό ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες. Προβάλλοντας τα θέματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών και διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» έχουν στόχο να βρεθούν λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων.