«Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων»

«Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων»

Το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μας προσκαλούν στην αρχαιολογική έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου έως και τις 4 Μαΐου 2025.

Αποτελώντας την πρώτη δράση του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 2024 από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Κασσάνδρα Μαρινοπούλου, η έκθεση έχει στόχο τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Περιλαμβάνει περίπου 150 δημιουργίες της τέχνης των Κυκλάδων που χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι τον 17ο αιώνα. Προέρχονται από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Τα εκθέματα αφηγούνται την ιστορία του αρχιπελάγους μέσα από τη ματιά της νησιώτισσας. Παρουσιάζουν άγνωστους ρόλους των γυναικών μέσα στον χρόνο και αφηγούνται τις γυναικείες μεταβάσεις από τον ρόλο της θεότητας σε εκείνον της μητέρας και αντίστροφα, τη συμμετοχή της στα θρησκευτικά δρώμενα και τη δράση της στον δημόσιο βίο και την ιδιωτική σφαίρα. Παράλληλα, ανιχνεύουν τους περιορισμούς που διέπουν τις ιδιότητες των γυναικών στην κοινότητα αλλά και στιγμές από τη χειραφέτησή τους.

Το καλοκαίρι του 2025, η έκθεση θα παρουσιαστεί αυτούσια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

  • 00

    days

  • 00

    hours

  • 00

    minutes

  • 00

    seconds

Date

Δεκ 12 2024 - Μάι 04 2025
Ongoing...

Time

All Day



Οι «Βιώσιμες Κυκλάδες», έργο της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία, είναι μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο καυτό ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες. Προβάλλοντας τα θέματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών και διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» έχουν στόχο να βρεθούν λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων.