Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Σκάκι με κυκλαδικά ειδώλια

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Σκάκι με κυκλαδικά ειδώλια

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια

Παιδιά 9-12 ετών μπορούν να συμμετέχουν στα εργαστήρια «Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου (11:00-13:00) και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου (11:30-13:30).

Το πρόγραμμα περιέχει σκακιέρες, κλασικά πιόνια σκακιού και πιόνια του Κυκλαδικού Πολιτισμού, οδηγίες για τον εκπαιδευτικό, πληροφορίες για την ιστορία του σκακιού, πληροφορίες για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες και έναν παγκόσμιο χάρτη. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην τάξη σε συνδυασμό με τη σχολική ύλη για να διδάξουν την ιστορία του σκακιού, να μάθουν τα παιδιά σκάκι αλλά και για να υλοποιήσουν ποικίλες άλλες δράσεις που αφορούν στο σκάκι και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Εκτός από το παιχνίδι και τους κανόνες του, τα παιδιά θα διδαχθούν συνοπτικά την ιστορία του σκακιού και θα συνειδητοποιήσουν το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε. Θα αντιληφθούν ότι τα προβλήματα και οι διενέξεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς μπορούν να λυθούν και με ειρηνικό τρόπο ενώ θα προβληματιστούν για τα κοινωνικά στερεότυπα για τα φύλα, μέσα από παραλληλισμούς με τους διαφορετικούς ρόλους των πιονιών. Θα κατανοήσουν ότι το σκάκι αγγίζει πολλά θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, την τέχνη και την κοινωνική ανθρωπολογία και θα έρθουν έτσι σε επαφή με τις αντιλήψεις και τις καθημερινές συνήθειες διαφορετικών λαών σε διαφορετικές εποχές. Θα γνωρίσουν τον πολιτισμό των Κυκλάδων και θα δημιουργήσουν τα δικά τους πιόνια-ειδώλια. Για τη χρήση της μουσειοσκευής από τα παιδιά, η γνώση των κανόνων του παιχνιδιού δεν είναι απαραίτητη.

Εισιτήρια: €15
Περισσότερες πληροφορίες: Cycladic.gr

Date

Φεβ 17 - 18 2024
Expired!

Time

All DayΟι «Βιώσιμες Κυκλάδες», έργο της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία, είναι μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο καυτό ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες. Προβάλλοντας τα θέματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών και διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» έχουν στόχο να βρεθούν λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων.