Μύκονος: Ομιλία για τον κίνδυνο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας

Μύκονος: Ομιλία για τον κίνδυνο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας


Η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών- ΑΚΤΕS σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου διοργανώνουν την ομιλία «Κλιματική αλλαγή και άνοδος της στάθμης της θάλασσας: Σενάρια πρόβλεψης πλημμύρας έως το 2150. Πόσο κινδυνεύουν οι ακτές της Δήλου και Μυκόνου;», το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Μυκόνου, «Κτίριο Ζερβουδάκη–Ιγγλέση».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής δράσης της AΚΤΕS, που υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 10 κοινωφελείς οργανισμοί.

Ομιλητές θα είναι δύο μέλη της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών-AKTES: Ο Δρ Γεωλογίας Νίκος Μουρτζάς, Ανώτατο Μέλος ΚΑΣ του υπουργείου Πολιτισμού, και η Μεταλλειολόγος Μηχανικός Ελένη Κολαΐτη, Δρ Γεωαρχαιολογίας. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Μυκόνου Χρήστος Βερώνης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα αναλυθούν τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πόσο έχει αλλάξει το παράκτιο τοπίο της Δήλου από την αρχαιότητα έως σήμερα;
  • Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ακτές της Δήλου και Μυκόνου;
  • Πόσο κινδυνεύουν οι ακτές της Μυκόνου από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας;
  • Ποιες παράκτιες πεδινές περιοχές αναμένεται να πλημμυρίσουν το 2050, το 2100 έως και το 2150;
  • Είναι ανθρωπογενή τα αίτια της κλιματικής αλλαγής και πώς μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τις επερχόμενες αλλαγές στην παράκτια ζώνη;
  • Πώς μπορούν οι παράκτιες κοινωνίες να γίνουν πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή;
  • Τι μας διδάσκει το παρελθόν και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις σχετικές προβλέψεις των διαφόρων σεναρίων ανόδου του επιπέδου της θάλασσας προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, που περικλείει το φυσικό περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή;

Η κατανόηση της τοπικής ιστορίας της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας και ο καθορισμός των προηγούμενων θαλάσσιων επιπέδων, σε συνδυασμό με την ακριβή τοπογραφία των ακτών και τα κλιματικά μοντέλα πρόβλεψης της μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας έως και το 2150, αποτελούν βασικούς παράγοντες για το σύγχρονο σχεδιασμό των παράκτιων υποδομών και την επιβολή μέτρων πολιτικής προστασίας. Δράσεις για τον εντοπισμό, έρευνα και προστασία των υποθαλάσσιων ιχνών της ανθρώπινης δραστηριότητας, διασφαλίζοντας τη διατήρησή τους παράλληλα με την οικοτουριστική αξιοποίησή τους για την προώθηση του φυσικού θαλάσσιου τοπίου και του ιστορικού πλαισίου στο οποίο ανήκουν, θα ενισχύσει την περιφερειακή στρατηγική μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Date

Μαρ 30 2024
Expired!

Time

7:00 pm - 7:00 pmΟι «Βιώσιμες Κυκλάδες», έργο της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία, είναι μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο καυτό ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες. Προβάλλοντας τα θέματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών και διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» έχουν στόχο να βρεθούν λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων.