9η Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς

9η Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς

Η 9η Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς Our Ocean Conference (OOC-9) θα λάβει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 15 έως τις 17 Απριλίου 2024 υπό τη διοργάνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος της συνδιάσκεψης είναι η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας για την προστασία των ωκεανών.

Η OOC-9 αποτελεί ορόσημο καθώς συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την πρώτη διοργάνωση το 2014, με πρωτοβουλία του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Μετά από επιτυχημένες διοργανώσεις σε Χιλή, ΗΠΑ, Μάλτα, Ινδονησία, Νορβηγία, Παλάου και Παναμά, η Αθήνα αναλαμβάνει φέτος τον ρόλο του οικοδεσπότη.

Στο πλαίσιο της θα εξεταστούν έξι τομείς δράσης: θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, γαλάζια οικονομία, διασύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τους ωκεανούς, ασφάλεια στη θάλασσα, βιώσιμη αλιεία και αποτροπή της ρύπανσης των θαλασσών.

Η διοργανώτρια χώρα Ελλάδα θα επικεντρωθεί επίσης σε εξειδικευμένες θεματικές που προάγουν την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τέσσερα σημεία που καλύπτουν οριζόντια τους έξι τομείς δράσης της συνδιάσκεψης:

  • βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά
  • πράσινη ναυτιλία
  • αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά
  • πράσινη μετάβαση στον Μεσογειακό χώρο.

Η Διάσκεψη των Νέων (Youth Leadership Summit), που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα της OOC-9, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διάσκεψης, εστιάζοντας στη συμμετοχή της νεολαίας στην προστασία των ωκεανών.

Date

Απρ 15 - 17 2024
Expired!

Time

All DayΟι «Βιώσιμες Κυκλάδες», έργο της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία, είναι μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο καυτό ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες. Προβάλλοντας τα θέματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών και διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» έχουν στόχο να βρεθούν λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων.