«Ψημένη Ρακή» στην Αμοργό

«Ψημένη Ρακή» στην Αμοργό

Το Φεστιβάλ «Ψημένη Ρακή» πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία των Καταπόλων. Εκεί αναβιώνει το έθιμο που προστάζει τους ντόπιους να φτιάξουν το παραδοσιακό τους ποτό για να φιλέψουν τους φιλοξενούμενους.

Αν και η συνταγή της ψημένης ρακής φαντάζει απλή, εντούτοις ο κάθε Αμοργιανός την παρασκευάζει με μεράκι, αισθητά διαφορετική, κάνοντας τον επισκέπτη να μπερδεύεται ως προς τη γεύση και το άρωμά της. Οι διαφορές προκύπτουν από τη δοσολογία των συστατικών του μίγματος κατά την παρασκευή της: διαφορετικών βαθμών προσθήκη μελιού ή/και ζάχαρης, κανέλας και γαρυφάλλου ή γλυκάνισου. Προσφέρεται άλλοτε σαν ορεκτικό και άλλοτε σαν χωνευτικό, κυρίως όμως σαν κέρασμα στις γιορτές και στις συνάξεις. Εξαιρετική φήμη έχει η ψημένη ρακή της Μονής Χοζοβιώτισσας, που φτιάχνει ο Ηγούμενος και προσφέρεται στους επισκέπτες, μαζί με λουκουμάκια, στο Αρχονταρίκι της Μονής.

 

The event is finished.

Date

Ιούλ 26 2024
Expired!

Time

8:00 pm - 8:00 pm



Οι «Βιώσιμες Κυκλάδες», έργο της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία, είναι μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο καυτό ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες. Προβάλλοντας τα θέματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών και διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» έχουν στόχο να βρεθούν λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων.