«Ψημένη Ρακή» στην Αμοργό
Το Φεστιβάλ «Ψημένη Ρακή» πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία των Καταπόλων. Εκεί αναβιώνει το έθιμο που προστάζει τους ντόπιους να φτιάξουν το παραδοσιακό τους ποτό για να φιλέψουν τους φιλοξενούμενους.
Αν και η συνταγή της ψημένης ρακής φαντάζει απλή, εντούτοις ο κάθε Αμοργιανός την παρασκευάζει με μεράκι, αισθητά διαφορετική, κάνοντας τον επισκέπτη να μπερδεύεται ως προς τη γεύση και το άρωμά της. Οι διαφορές προκύπτουν από τη δοσολογία των συστατικών του μίγματος κατά την παρασκευή της: διαφορετικών βαθμών προσθήκη μελιού ή/και ζάχαρης, κανέλας και γαρυφάλλου ή γλυκάνισου. Προσφέρεται άλλοτε σαν ορεκτικό και άλλοτε σαν χωνευτικό, κυρίως όμως σαν κέρασμα στις γιορτές και στις συνάξεις. Εξαιρετική φήμη έχει η ψημένη ρακή της Μονής Χοζοβιώτισσας, που φτιάχνει ο Ηγούμενος και προσφέρεται στους επισκέπτες, μαζί με λουκουμάκια, στο Αρχονταρίκι της Μονής.