Τήνος: Συμπόσιο μεταξύ Τοπίου & Αρχιτεκτονικής
Το διήμερο Συμπόσιο μεταξύ Τοπίου & Αρχιτεκτονικής: Ένα Ανθεκτικό και Βιώσιμο Μέλλον διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Reggio Calabria στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κ. Τσόκλη. Έχει ως στόχο να διερευνήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ τοπίου και αρχιτεκτονικής μέσα από διαλέξεις, συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες. Το Συμπόσιο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μιχελή και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.
Η επιλογή της διεξαγωγής του Συμποσίου στην Τήνο έχει συμβολική διάσταση, καθώς το αρχιπέλαγος του Αιγαίου, που αποτελείται από στεριά και θάλασσα σε συνεχή αλληλεπίδραση, αποτελεί ένα υδρο-γεω-τοπίο που υπόκειται σε συνεχή πίεση και μετασχηματισμό λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 13 Σεπτεμβρίου
Η πρώτη μέρα της συνάντησης θα αναπτύξει ένα συνολικό όραμα για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με τον ανθεκτικό και βιώσιμο σχεδιασμό σε νησιωτικά και αστικά πλαίσια, αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές και τις διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών τοπίων, με μια διεπιστημονική προσέγγιση: λογοτεχνικής, αισθητικής και των κλάδων που σχετίζονται με τον σχεδιασμό του αρχιτεκτονικής τοπίου.
Οι επιμέρους εισηγήσεις των ομιλητών θα παράσχουν μια ερμηνευτική ανάγνωση της συμβολής του τοπίου στην διαμόρφωση και επιβεβαίωση της πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν μια επισκόπηση καινοτόμων εμπειριών τοπίου χρήσιμων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Συνεπώς, η συνεδρίαση στοχεύει να δώσει όχι μόνο μια θεωρητική αλλά και μια πρακτική επισκόπηση των βέλτιστων πρακτικών στον ανθεκτικό και βιώσιμο σχεδιασμό, τονίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που σέβεται και ενισχύει το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο σε διάφορα γεωγραφικά και κοινωνικά πλαίσια.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 14 Σεπτεμβρίου
Η δεύτερη μέρα της συνάντησης θα παράσχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τον ανθεκτικό σχεδιασμό, τονίζοντας τις καλές πρακτικές και τις διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών τοπίων, με μια διεπιστημονική προσέγγιση. Οι ομιλητές θα συζητήσουν την καινοτομία στις κατασκευαστικές πρακτικές, τονίζοντας τη σημασία της χρήσης πράσινων τεχνολογιών και βιώσιμων υλικών κατάλληλων για τα αστικά και νησιωτικά περιβάλλοντα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συμβολή του New European Bauhaus, μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που στοχεύει στη συγχώνευση της αισθητικής, της βιωσιμότητας και της συμπερίληψης, στον καθορισμό νέων επιχειρησιακών εργαλείων για τον βιώσιμο σχεδιασμό στην αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική τοπίου. Μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων και μελετών, το Συμπόσιο θα διερευνήσει πώς αυτές οι αρχές μπορούν να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την προώθηση της βιοποικιλότητας και της ανθρώπινης ευημερίας, με σεβασμό και ενίσχυση του τοπίου και της πολιτιστικής ταυτότητας. Επιπλέον, θα εξεταστούν προτάσεις από συναφείς κλάδους όπως το σχέδιο και η φωτογραφία, οι οποίοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επιρροή και την ενίσχυση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και του σχεδιασμού τοπίου, προσφέροντας νέες προοπτικές και ενισχύοντας περαιτέρω τη σημασία μιας βιώσιμης και ολοκληρωμένης προσέγγισης.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.