«Βωλάξ»: Tο Κυκλαδίτικο τοπίο ως τρόπος ύπαρξης

«Βωλάξ»: Tο Κυκλαδίτικο τοπίο ως τρόπος ύπαρξης

Τέσσερις γυναίκες καλλιτέχνιδες των παραστατικών τεχνών συνδιαλέγονται ζωντανά με την εικόνα και την ενσώματη εμπειρία του τοπίου του Βώλακα, χωριό της Τήνου. Εξερευνούν μια βιωματική χαρτογράφηση του Κυκλαδίτικου τόπου και δημιουργούν ένα δίκτυο εγγύτητας και συγγένειας μεταξύ εαυτών, θεατών και παρούσας στιγμής. Από 19 Ιανουαρίου 2024 στον Πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Λίγα λόγια για την performance

Το έργο βασίζεται στη μεθοδολογία του ερευνητικού εργαστηρίου Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους (ομάδα Γεωποιητική, Τήνος 2021) που διερευνά το Κυκλαδίτικο τοπίο ως τρόπο ύπαρξης, οντολογικής διαδικασίας και πρακτικής του «είμαι» και την ίδια στιγμή εξετάζει τις διαδικασίες με τις οποίες το βλέπουμε, προβάλουμε και εκδηλώνουμε το συλλογικό μας ονείρεμα.

Η performance οργανώνεται γύρω από μια βίντεο εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας βασισμένη στο οπτικό υλικό του ερευνητικού έργου στην Τήνο. Οι προβολές σε ύψος προσομοιώνουν το Τηνιακό γεωλογικό τοπίο με τον ουδέτερο χώρο του ΚΕΤ και αναπαράγουν τον αρχετυπικό χρόνο των Κυκλάδων ως πεδίο αμιγούς εμπειρίας και ανοιχτής επίγνωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδιαλλαγή και αναστοχασμό μαζί του οι καλλιτέχνιδες επιτελούν μια ζωντανή δράση και προσκαλούν τους θεατές να ανταποκριθούν ενσώματα χαράσσοντας την δική τους εσωτερική διαδρομή. Σε ένα υβριδικό «ανάμεσα», μεταξύ ψηφιακού και φυσικού χώρου εσωτερικές και εξωτερικές τοπιογραφίες συνυφαίνονται σε ένα πολυμεσικό αφήγημα δημιουργώντας ένα περιβάλλον καταβύθισης προς έναν συλλογικό Εαυτό.

Η Άννα Τζάκου είναι περφόρμερ, σκηνοθέτης και practice-based ερευνήτρια. Σπουδάζει θέατρο στη Θεσσαλονίκη και τεχνικές της σύγχρονης performance στην Αμερική (Naropa University, Boulder, CO). Το 2017 αποκτά διδακτορικό στις παραστατικές πρακτικές (PhD in performance practice) με τίτλο: Γεωποιητική, μια θεατρική μεθοδολογία ενσυνειδητότητας για τον εξωτερικό χώρο στο πανεπιστήμιο του Exeter (UK). Έχει εργασθεί σε θεατρικές παραγωγές/ performances του Φεστιβάλ Αθηνών, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της Athens Biennale και του Αρχείου Καβάφη Ίδρυμα Ωνάση.

Το 2012 συστήνει την ομάδα Geopoetics στην οποία σκηνοθετεί τοποειδικές παραστάσεις σε αστικά και φυσικά τοπία όπως Αίγινα, Νίσυρος, Σύρος, Τήνος, Αθήνα (Ηριδανός Ποταμός, Πλατεία Συντάγματος, Λόφος Λυκαβηττού, Νεάπολη Εξαρχείων), Θεσσαλονίκη (Γενί Τζαμί), Κύπρος (Ακάμας). Η ομάδα έχει αναλάβει αναθέσεις από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφου 2017, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ και τα Δημήτρια. Η Άννα έχει δημοσιεύσει έρευνά της σε Αμερική, Αγγλία και Ελλάδα και έχει διδάξει στο Exeter (UK), στο Fontys (NL) και στο DAI (NL). Από το 2019 διδάσκει σκηνοθεσία, υποκριτική και performance στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών. https://annatzakou-geopoetics.com

Ερευνητικό έργο Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους
Σύλληψη, έρευνα, καθοδήγηση: Άννα Τζάκου
Performers: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άννα Απέργη, Άννα Τζάκου
Relational art/ κοινοτική έρευνα: rosanayaris (Rosana Sánchez & Άρης Σπέντσας)
Κινηματογράφηση: Χριστίνα Φοίβη

Date

Ιαν 19 2024 - Φεβ 19 2024
Expired!

Time

All DayΟι «Βιώσιμες Κυκλάδες», έργο της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία, είναι μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο καυτό ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες. Προβάλλοντας τα θέματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών και διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» έχουν στόχο να βρεθούν λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων.