Σεμινάρια: Ανάδειξη και αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλούτου των Κυκλάδων

Σεμινάρια: Ανάδειξη και αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλούτου των Κυκλάδων

Από τις 6 έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν 4 νέα ειδικά σεμινάρια για τους παραγωγούς του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα των Κυκλάδων, σε συνέχεια της συνεργασίας του Επιμελητηρίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος του νέου κύκλου δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλούτου των Κυκλάδων, καθώς και η ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα.

Τα φετινά σεμινάρια χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες:

  • Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη μελισσοκομία και περιλαμβάνει δύο σεμινάρια: «Οι βασικές αρχές μελισσοκομικών χειρισμών έτους» και «Η δυνητική επίδραση της κλιματικής κρίσης στην εξάσκηση της Μελισσοκομίας». Εισηγητής θα είναι ο Δρ. Αντώνης Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής & Παραγωγικής Εντομολογίας του Εργαστηρίου Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας, ΓΠΑ.

Στο πρώτο σεμινάριο θα γίνει παράθεση και ανάλυση των βασικών αρχών που διέπουν τους βασικούς χειρισμούς της μελισσοκομικής πράξης κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ στο δεύτερο θα επιχειρηθεί μια ανάλυση των πολυεπίπεδων δυνητικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη μελισσοκομική πράξη.

  • Θέμα της δεύτερης θεματικής είναι οι «Βασικές αρχές λίπανσης των δένδρων» με εισηγητή τον Πέτρο Ρούσσο, Καθηγητή Δενδροκομίας-Ελαιοκομίας, Διευθυντή Εργαστηρίου Δενδροκομίας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, ΓΠΑ.

Θα παρουσιαστούν τα βασικά θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά και ο ρόλος του κάθε θρεπτικού στοιχείου, θα γίνει αναφορά σε δενδρώδεις καλλιέργειες των Κυκλάδων (ελιά, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιά, κ.λπ.) σε σχέση με τις απαιτήσεις τους σε θρεπτικά στοιχεία και θα αναλυθούν οι βασικές ορθές μιας καλής λίπανσης και η σημασία της ανάλυσης εδάφους και της φυλλοδιαγνωστικής.

  • Η τρίτη θεματική αφορά στη διαχείριση του νερού και εισηγητής είναι ο Δρ. Νικόλαος Δέρκας, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής και Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργικής Υδραυλικής, ΓΠΑ.

Στην ενότητα αυτή θα αναλυθούν θέματα, όπως η διαχείριση του νερού στην Ελλάδα, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης για χρήση υδάτινων πόρων τόσο από τον γεωργικό τομέα, όσο και από τους κατοίκους των νησιών και τους επισκέπτες, το σύστημα άντλησης και διαχείρισης του νερού, οι παράγοντες που καθορίζουν τη λειτουργία και την ισορροπία του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και οι περιβαλλοντικές συνέπειες της διαχείρισης του νερού.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν τον Φεβρουάριο:

  1. Βασικές αρχές μελισσοκομικών χειρισμών έτους: Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου (18:00-20:00) με εισηγητή τον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη.
  2. Η δυνητική επίδραση της κλιματικής κρίσης στην εξάσκηση της Μελισσοκομίας: Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου (18:00-20:00) με εισηγητή τον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη.
  3. Βασικές αρχές λίπανσης των δένδρων: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου (18:00-20:00) με εισηγητή τον κ. Πέτρο Ρούσσο.
  4. Διαχείριση του νερού: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου (18:00-20:00) με εισηγητή τον Δρ. Νικόλαο Δέρκα.

Κάθε ενδιαφερόμενος που δραστηριοποιείται στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας στις Κυκλάδες μπορεί να παρακολουθήσει τα σεμινάρια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους εισηγητές, καθώς και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ ή να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο στο τηλέφωνο 22810 82346 (εσωτερικό 5), καθώς και στα γραφεία των νησιών σε Άνδρο (22820 51490), Σαντορίνη (22860 25788), Μήλο (22870 23970), Μύκονο (22890 23937), Νάξο (22850 22767), Πάρο (22840 23031) και Τήνο (22830 22404).

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως και μία ώρα πριν την έναρξη του κάθε σεμιναρίου, οπότε και θα αποστέλλεται ο σύνδεσμος παρακολούθησης σε όσους έχουν δηλώσει το e-mail τους.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες, θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής επικοινωνίας και υποστήριξης στα τηλέφωνα που αναφέρονται παραπάνω.

Πηγή: naxostimes.gr

Date

Φεβ 06 - 15 2024
Expired!

Time

6:00 pm - 8:00 pmΟι «Βιώσιμες Κυκλάδες», έργο της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία, είναι μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο καυτό ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες. Προβάλλοντας τα θέματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών και διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» έχουν στόχο να βρεθούν λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων.