Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου στον ΧΥΤΑ της Νάξου στην περιοχή Εγγαρές.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το κύτταρο του ΧΥΤΑ και πήρε γρήγορα διαστάσεις εντός του χώρου. Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 8 μποφόρ στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί η πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με συνεχείς επιχωματώσεις έγινε προσπάθεια να μην επεκταθεί εκτός του ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Σιδερή Νικόλαου στο CycladesOpen, η φωτιά εξωτερικά έχει σβήσει, υπάρχουν μικρές εστίες και οι επιχωματώσεις συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εικόνα για την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί ο χώρος απόθεσης απορριμμάτων από την πυρκαγιά, ούτε έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, με το σενάριο της αυτανάφλεξης να είναι το επικρατέστερο. Έρευνες για τα αίτια διενεργεί το Πυροσβεστικό Σώμα.

Στο σημείο παραμένουν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής και 6 πυροσβέστες, και υδροφόρα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν πολλοί ιδιώτες του νησιού που διαθέτουν φορτηγά και χωματουργικά μηχανήματα.

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, με ανάρτησή του χθες το βράδυ δήλωσε: «Ένα σημαντικό έργο για τη Νάξο και τα μικρά νησιά, που πέρασε από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις πολλών χρόνων για να καταλήξουμε στην τοποθεσία του, λίγο πριν ξεκινήσει η φάση της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων καταστρέφεται. Από αύριο θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα διάθεσης των σκουπιδιών. Ο Δήμος και η Περιφέρεια πρέπει να σταθούν με σοβαρότητα στο αναπάντεχο πρόβλημα».

Πηγή και φωτογραφίες: cycladesopen.gr