Το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Άνυδρου επηρέασε πολλαπλούς τομείς στα νησιά των Κυκλάδων, συμπεριλαμβανομένων και των μουσείων.
«Η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 20 κυκλαδικά μουσεία και να ληφθούν μέτρα προστασίας για τα εκθέματα», γράφει ο Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε σημερινή ανάρτηση του. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι Σαντορίνης.
Όπως εξήγησε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ο Τάσος Τέλλογλου, πριν από δύο εβδομάδες έφτασε στη Σαντορίνη το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μετά την έναρξη της σεισμικής ακολουθίας. Οι 1.000 επισκέπτες που κατέβηκαν στο νησί βρήκαν ανοιχτά μαγαζιά και εστιατόρια αλλά κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ήθελαν να βεβαιωθούν ότι δεν θα μπουν σε κίνδυνο επισκέπτες και προσωπικό στο Ακρωτήρι.
Σύμφωνα με τον Αθανασούλη, με στόχο να προφυλαχθούν τα εκθέματα και να μπορέσουν επαναλειτουργήσουν τα μουσεία εν όψει της τουριστικής σεζόν, όλες οι εκθέσεις ξεστήθηκαν και ξαναστήθηκαν από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Παράλληλα, λήφθηκαν έκτακτα μέτρα στερέωσης ερειπίων και μνημείων.
Τελευταίος απέμενε ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι της Θήρας, καθώς ο έλεγχος ασφάλειας του Στεγάστρου «είναι ιδιαίτερα απαιτητικός», εξηγεί ο Αθανασούλης. Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι πρέπει να γίνει έλεγχος των εφεδράνων, των βάσεων πάνω στις οποίες «πατούν» οι στύλοι και να δοθεί βεβαίωση από τον ΟΑΣΠ ότι το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας έχει λήξει. Ενώ η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει λήξει, έχει μειωθεί σημαντικά.
Ως εκ τούτου, «με τη συνδρομή της υπουργού Πολιτισμού, το ΤΕΕ επιλήφθηκε του θέματος και δόθηκε το πράσινο φως για την άμεση επαναλειτουργία του Ακρωτηρίου με ασφάλεια», κλείνει ο Αθανασούλης.
Κεντρική εικόνα: Ακρωτήρι Θήρας [Γ. Σκουλάς/Visit Greece]