Weseayou: Παρατηρητήριο για τις ΘΠΠ

Μια νέα πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε αν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας τηρούνται.

Το παρατηρητήριο weseayou δημιουργήθηκε από τη WWF Ελλάς, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και το Vouliwatch. Είναι «η πρώτη ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των εθνικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο του έργου «Προάγοντας τον στόχο 30X30 για ένα οικολογικά αντιπροσωπευτικό, συνεκτικό και καλά διαχειριζόμενο δίκτυο Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα», το παρατηρητήριο στοχεύει στην ενημέρωση και ενίσχυση της γνώσης του κοινού γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της ουσιαστικής προστασίας των ΘΠΠ στην Ελλάδα, που σύμφωνα με τον «Στόχο 30Χ30» θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% των ελληνικών θαλασσών.

Στην περσινή 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 21 κυβερνητικές δεσμεύσεις για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, τη βιώσιμη αλιεία, τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, τη θαλάσσια ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και τη θαλάσσια ασφάλεια. Το παρατηρητήριο παρακολουθεί και αξιολογεί την πρόοδο υλοποίησης 8 από αυτές, δηλαδή εκείνες που αφορούν τις ΘΠΠ, αλλά και την εκπλήρωση των βασικών θεσμικών υποχρεώσεων της Ελλάδας για τις ΘΠΠ που ορίζει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Ocean Conference του 2024, που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, ενός στο Ιόνιο και ενός στο Αιγαίο, με στόχο την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων που ευδοκιμούν εκεί. Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του weseayou, οι περισσότερες δεσμεύσεις βρίσκονται στο αρχικό στάδιο υλοποίησης. Συγκεκριμένα, σχετικά με την υλοποίηση των 8 δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, η πρόοδος ανέρχεται μόλις στο 15%. Ακόμη χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ως προς την εκπλήρωση των δύο βασικών θεσμικών υποχρεώσεων που ορίζει η ΕΕ: τη θέσπιση μέτρων διατήρησης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 (10%) και τη θέσπιση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (5%).

Οι 8 δεσμεύσεις της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς. Για τις 4 από τις 8 δεν έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία για την υλοποίηση τους. [Weseayou]

Διαβάστε αναλυτικά την αξιολόγηση εδώ.

Συμπερασματικά, όπως γράφει το Δελτίο Τύπου του «weseayou», «η προστασία των ΘΠΠ στην Ελλάδα φαίνεται πως παραμένει δυστυχώς ακόμα στα χαρτιά, παρόλο που αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για ανθεκτικά και βιώσιμα οικοσυστήματα, με πολλαπλά οφέλη για τους ανθρώπους και την οικονομία».

Κεντρική εικόνα: [weseayou]

Related Posts

Μετέωρη η θεσμική θωράκιση της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Γυάρου
Παγώνει το «Αμοργόραμα»
Αποζημίωση των ψαράδων για ζημιές από προστατευόμενα είδη