Εκδήλωση : «Ένα παράξενο καλοκαίρι : Τα κινήματα πολιτών για τις παραλίες»

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023/ 18:00-20:00
Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης – Αίθουσα Παναγούλη

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τα ποικιλόμορφα κινήματα για τις παραλίες που τάραξαν τα νερά στην Ελλάδα και πρόσφεραν θετικές ειδήσεις το δύσκολο καλοκαίρι του 2023. Τα κινήματα αυτά κινητοποίησαν χιλιάδες ενεργούς πολίτες και ανέπτυξαν μια ποικιλία από θεσμικές και κινηματικές δράσεις διεκδικώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες των τόπων τους.

Είχαν μεγάλη διάδοση, στα νησιά του Αιγαίου και ευρύτερα, γνώρισαν ευρεία δημοσιότητα από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και απέδωσαν απτά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές, «ανακαταλαμβάνοντας» παραλίες, υπερασπιζόμενα το δημόσιο χώρο.

Η εκδήλωση φέρνει κοντά εκπροσώπους τέτοιων δραστήριων κινήσεων πολιτών από τη Ρόδο, τη Νάξο, και την Πάρο που θα παρουσιάσουν το χρονικό των δράσεών τους, τους τρόπους που οργανώθηκαν, τα αποτελέσματα που πέτυχαν.

Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση των παραλιών στη Σύρο.

Στην έναρξη της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Πάνου Κέκα «Έχουμε κι άλλο μέσα μας ουρανό ατρύγητο.»


Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους Χρίστος Γεωργούσης (Κίνηση Πολιτών Πάρου, Πάρος), Ιάκωβος Γρύλλης (Κίνηση Πολιτών Ομπρέλα, Ρόδος), Ελένη Ανδριανοπούλου (Κίνημα Σώστε τις Παραλίες της Νάξου), Δαμιανός Γαβαλάς και Πάνος Κέκας (Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, Πάρος), Αλέξια Τζεφρίδου (Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, Σύρος).

Συντονισμός-σχολιασμός: Ιωάννα Δρόσου, δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ανοιχτή συζήτηση.

Zoom link – https://aegean-gr.zoom.us/j/93482231896