Αντίθετη στις νέες ρυθμίσεις εκμίσθωσης παραλιών και τέλους παρεπιδημούντων η ΚΕΔΕ

Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορούν στις διαδικασίες εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας, η παρακράτηση 20% του τέλους παρεπιδημούντων υπέρ του Δημοσίου και η αλλαγή του τρόπου είσπραξής του μέσω της ΑΑΔΕ ήταν κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για το 2024.

Για τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου που αφορούν στις διαδικασίες εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας, το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του, ζητώντας οι δήμοι να έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα τόσο σε ό,τι αφορά στα ομπρελοκαθίσματα, όσο και στη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού διαγωνισμού εκμίσθωσης.

Για το τέλος παρεπιδημούντων, η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την παρακράτηση του 20% του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων καθώς και των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων υπέρ του Δημοσίου, καθώς πρόκειται για υφαρπαγή οικονομικών πόρων που ανήκουν στους δήμους.

Την αντίθεση της εκφράζει επίσης η ΚΕΔΕ με τον τρόπο που εισάγει η ΑΑΔΕ για την είσπραξη και απόδοσή των εν λόγω τελών στους δήμους, καθώς καταργείται η δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα να έχουν άμεση γνώση για τα έσοδα και άμεση είσπραξή τους, μέσω της πλατφόρμας dae.govapp.gr. Η πλατφόρμα που αναπτύχθηκε το 2021 από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, αύξησε την εισπραξιμότητα των τελών, αποφέροντας στους 100 δήμους που συμμετείχαν στο σύστημα πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Καταργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου.

Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την επαναφορά αυτών των δυνατοτήτων στον νέο τρόπο είσπραξης ή τουλάχιστον την παράλληλη λειτουργία της καταργούμενης πλατφόρμας και τη δυνατότητα επιλογής συστήματος είσπραξης από κάθε δήμο.

Τα θέματα τέθηκαν σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Το βίντεο της συνεδρίασης:

Πηγή: kede.gr

Κεντρική φωτογραφία: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΚΕΔΕ/YouΤube

Related Posts

«Απάτητη» η μεγάλη Σάντα Μαρία στη Νάουσα;
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλόγων Πάρου για αυθαιρεσίες στον αιγιαλό
Σύρος: Καταγγελία για παράνομες επεμβάσεις στον αιγιαλό