Από τον επόμενο μήνα, ένας ψηφιακός χάρτης με τα δεδομένα του Κτηματολογίου θα αρχίσει να απεικονίζει την Ελλάδα χωρισμένη σε ιδιοκτησίες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου από την Καθημερινή, ο ψηφιακός χάρτης οπτικοποιεί τα αποτελέσματα σχεδόν τριών δεκαετιών κτηματογράφησης. «Χωρισμένος σε επίπεδο προ-καποδιστριακών δήμων (όπως δηλαδή ήταν η διοικητική δομή της χώρας στα μέσα της δεκαετίας του ’90), ο χάρτης δίνει κατ’ αρχάς μια πρώτη εικόνα του έργου: σε ποιες περιοχές το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί, πού βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση, πού η προανάρτηση και σε ποιες περιοχές βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων. Στις περιοχές αυτές τα όρια των οικοπέδων παρουσιάζονται με βάση τα λεγόμενα «προκαταρκτικά υπόβαθρα», δηλαδή τον αρχικό χωρισμό των ιδιοκτησιών».
Απώτερος στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να δηλώσουν (έστω εκπρόθεσμα) την ιδιοκτησία τους έως τις 30 Νοεμβρίου 2024. Σε δεύτερο επίπεδο, ο χάρτης θα λειτουργεί ως «πύλη» για μια σειρά από υπηρεσίες.
Στον ψηφιακό χάρτη θα εμφανίζονται τόσο τα όρια των ιδιοκτησιών όσο και ο «αριθμός ταυτότητας» κάθε ιδιοκτησίας, δηλαδή ο 12ψήφιος αριθμός του (ΚΑΕΚ). Ο πολίτης θα βλέπει κάποια βασικά στοιχεία της ιδιοκτησίας, όπως την έκτασή της, την περίμετρο, ποια είναι η κύρια χρήση που έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο (λ.χ. αγροτική) και σε τι ποσοστό, τους δασικούς χάρτες (κυρωμένους ή σε ανάρτηση) και τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 με τον κωδικό και το είδος της κάθε περιοχής. Ο χάρτης σε συνδυασμό με δεδομένα του google earth, θα δίνει δυνατότητα αναζήτησης με βάση ταχυδρομική διεύθυνση, δήμο ή ΚΑΕΚ, αλλά και αποθήκευσης και εκτύπωσης ενός τμήματός του. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα δήλωσης ή υποβολής αιτήματος διόρθωσης.
Όπως επισημαίνει στην Καθημερινή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «εύκολη και κατανοητή εμπειρία “ατομικής κτηματογράφησης”, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώνει ή να διορθώνει τα στοιχεία του ακινήτου του χωρίς να πηγαίνει σε καμία δημόσια υπηρεσία. Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα είναι διαθέσιμο μέσα στον Μάρτιο του 2024 και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συμβάλει δραστικά στην επιτάχυνση και την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ώστε να διασφαλιστούν οι περιουσίες των πολιτών σε όλη την Ελλάδα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλήρης λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου θα γίνει μέσα στο 2026. Ως προς την πορεία του έργου, «το πρώτο στάδιο είναι από την προκήρυξη ενός διαγωνισμού έως την υπογραφή σύμβασης (ανάμεσα στο Κτηματολόγιο και έναν ιδιώτη μελετητή) για την κτηματογράφηση μιας περιοχής. Μετά τη συμβασιοποίηση ακολουθεί η συλλογή δηλώσεων από τους πολίτες, ο έλεγχός τους και η ένταξή τους σε μια βάση δεδομένων».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Καθημερινής εδώ.
Πηγή και κεντρική εικόνα: Καθημερινή