Τήνος: Συνεργασία με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στα πλαίσια ενημέρωσης της νέας Δημοτικής Αρχής και θέλοντας να δρομολογηθούν άμεσα οι εξελίξεις στο κομμάτι της ανακύκλωσης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετική σύσκεψη στον Δήμο Τήνου με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ. Στη συνάντηση, τέθηκαν επί τάπητος οι ενέργειες που απαιτούνται για να ξεκινήσει στο νησί η εφαρμογή του έργου LIFE-IP CEI Greece-Circular Economy Implementation in Greece, το οποίο θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των απορριμμάτων και την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας, ενισχύοντας την ανακύκλωση και υλοποιώντας δράσεις πρόληψης παραγωγής αποβλήτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Κομνηνός και η Υπεύθυνη τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας Δέσποινα Μπακογιάννη του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αντώνης Ξενόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Ευάγγελος Κορνάρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιγνάτιος Δασύρας, ο άμισθος σύμβουλος δημάρχου για τα θέματα Ανακύκλωσης Μάνθος Δελατόλας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονή-Κελιά» και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή της νέας υπηρεσίας αποκομιδής «πόρτα-πόρτα», χωριστά διαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών από επιχειρήσεις, με χρήση μικρών ηλεκτρικών οχημάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκομιδής έχει ήδη εφαρμοστεί στην Κύθνο από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ στα πλαίσια του έργου «Κύθνος Έξυπνο Νησί», συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού.

Αμέσως μετά την έγκριση του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2024, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του έργου (προμήθειες κάδων, πρέσας, οχημάτων κ.λπ.).

LIFE-IP CEI Greece-Circular Economy Implementation in Greece

Το ολοκληρωμένο έργο LIFE-IP CEI Greece-Circular Economy Implementation in Greece, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους των εταίρων, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τομέα των αποβλήτων. Φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και του επιχειρησιακού σχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, τη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθετικής δέσμης μέτρων της ΕΕ για τα απόβλητα.

Το έργο συντονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υλοποιείται σε συνεργασία με άλλους εταίρους μεταξύ των οποίων το Πράσινο Ταμείο, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Αλοννήσου, τον Δήμο Πάρου, τον Δήμο Αντιπάρου, τον Δήμο Τήνου, τον Δήμο Θήρας, τον Δήμο Ναυπακτίας, τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, τη Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ-ΔΙΑΔΥΜΑ, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), την Terra Nova Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

Το έργο LIFE18 IPE/GR/000013 συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ και το Πράσινο Ταμείο.

Πηγή και εικόνες: Δήμος Τήνου

Related Posts

Β’λήστρες: Ανάμεσα στις ξερολιθιές της Τήνου
H ευλογιά χτυπάει τις Κυκλάδες
Τήνος: Προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων