Σέριφος: Διεθνής πρωτοβουλία για τη διάσωση του ιστορικού τοπίου της

Η Σέριφος ζητά να ενταχθεί η περιοχή του Μεγάλου Λιβαδιού και του Κουταλά στο Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Μνημείων.

Στις 15 Μαρτίου 2024 κατετέθη πρόταση από διεπιστημονική ομάδα, προκειμένου να περιληφθεί η Σέριφος, και ειδικότερα η περιοχή του Μεγάλου Λιβαδιού και του Κουταλά, στο World Monuments Watch 2025 (WMW) ως μνημειακό τοπίο σε κίνδυνο. Η περιοχή περιλαμβάνει τουλάχιστον 9 σημεία με προϊστορικές και κλασσικές αρχαιότητες και 23 νεότερα μεταλλευτικά μνημεία με κτίρια, σκάλες και σημεία φόρτωσης, στοές και γραμμές μεταφοράς ορυκτών στους όρμους του Μεγάλου Λιβαδιού, του Κουταλά, στα γύρω ακρωτήρια και λόφους.

Η ζώνη καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη των 1.000 στρεμμάτων όπου συγκεντρώνονται αρχαιολογικά τεκμήρια πολλών αιώνων μεταλλευτικής δραστηριότητας, η οποία κορυφώθηκε το τελευταίο ήμισυ του 19ο και το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα. Το αρχαιολογικό τοπίο συνδυασμένο με το φυσικό κυκλαδίτικο αγροτικό τοπίο συγκροτούν ένα μοναδικό κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Η κατάθεση του φακέλου στο WMW 2025 υποστηρίχθηκε από το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) και τον Σύλλογο Μεγάλου Λιβαδιού Σερίφου.

Η πρωτοβουλία επισημαίνει ότι η νοτιοδυτική Σέριφος αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά μνημειακά τοπία του Αιγαίου, το οποίο χρήζει άμεσης προστασίας. Βασικές αιτίες είναι η ανεξέλεγκτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων, οι καταστροφές λόγω φυσικής φθοράς, η έλλειψη συντήρησης των μνημείων λόγω της ανυπαρξίας έργων αποκαταστάσεων και χρηματοδοτήσεων, όπως και το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο.

[Σύλλογος Μεγάλου Λιβαδίου Σερίφου]

Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Μνημείων (WMW) είναι διεθνές πρόγραμμα που συνδέει τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση. Κάθε δύο χρόνια, συγκεντρώνει υποστήριξη σε μέρη που έχουν ανάγκη και στους ανθρώπους που τα φροντίζουν, προβάλλοντας τις κοινότητες που αξιοποιούν την κληρονομιά για να αντιμετωπίσουν κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας. Το Παρατηρητήριο του 2025 θα περιλάβει 25 μέρη από όλο τον κόσμο, καθένα από τα οποία θα αφορά μια επείγουσα τοπική ιστορία με παγκόσμια σημασία.

Μέσω του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Μνημείων (WMW), το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων (WMF) συνεργάζεται και ενισχύει τοπικές κοινωνίες και τις προσπάθειες για την ανάδειξη των τόπων τους. Από το 1965 έχει περιλάβει στις δράσεις του περισσότερους από 700 αρχαιολογικούς τόπους σε 112 χώρες.

Πηγή: Σύλλογος Μεγάλου Λιβαδίου Σερίφου

Related Posts

Ο εκτοπισμός της μελισσοκομίας στην Πάρο
Νάξος: ισοπεδώσεις παραλιών εν ονόματι του καθαρισμού τους
Νέα στοιχεία για τη Μύκονο και το κύκλωμα του ΥΠΠΟ