Μαρτσέλο-Πάρος: Μία εξέδρα όπως στη Μύκονο 

Η παραλία Μαρτσέλο του Κριού κινδυνεύει να μετατραπεί σε θεματικό πάρκο με σκάφη, ομπρέλες και ξαπλώστρες κατά τα πρότυπα της Μυκόνου. Από τη Μύκονο εξάλλου προέρχεται ο επενδυτής που χτίζει 50 σουίτες με πισίνες πάνω στις αμμοθίνες της.

Στην αρχή εμφανίσθηκε ένα αθώο αίτημα πολιτών να αποχαρακτηρισθεί από υγροβιότοπος ένα μέρος του Κριού, της απέναντι πλευράς του κόλπου της Παροικιάς.

Ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος Αλέξης Γκόγκας, ο οποίος την Κυριακή διαδήλωσε με εκατοντάδες άλλους Παριανούς κατά της εγκατάστασης πλωτής εξέδρας από την εταιρεία που τελικά αγόρασε τον αποχαρακτηρισμένο υγροβιότοπο, λέει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ότι στην ψηφοφορία που έγινε επί δημαρχίας Μάρκου Κωβαίου μόνο τρία μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισαν κατά του αποχαρακτηρισμού.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πάρου δεν αλλάζει, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να εισηγηθεί αλλαγές στην αποκεντρωμένη περιφερειακή διοίκηση (η οποία καμιά φορά τις προκαλεί κιόλας). Και πράγματι, η πράξη τροποποίησης και απαλοιφής του υγροβιότoπου της Παροικιάς από τις προστατευόμενες περιοχές είχε αρχίσει με πρωτοβουλία της περιφερειακής διοίκησης το καλοκαίρι του 2017.

Μετά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

Το απόγευμα, της Κυριακής, 400 άτομα διαδήλωσαν στην παραλία Μαρτσέλο του Κριού εναντίον της δημιουργίας πλωτής εξέδρας στην παραλία των λουόμενων. Η εξέδρα θα έχει εμβαδόν 140 τετραγωνικών μέτρων και θα κόβει την –έτσι και αλλιώς κουτσουρεμένη για τους λουόμενους– παραλία στα δύο.

Πίσω από τη λεπτή ζώνη στην οποία περπατάνε οι διαδηλωτές προς το βουνό υπάρχει μία τεράστια εκσκαφή για να στεγασθούν 50 σουίτες με ισάριθμες πισίνες ενώ ένα μεγάλο μέρος της όμορης παραλίας έχει καταληφθεί από τις ομπρέλες της επιχείρησης.

Σιγά σιγά οι ντόπιοι εξωθούνται στη θάλασσα αλλά πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι σε λίγο ούτε και εκεί θα είναι σε θέση να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Ένα πανό γράφει «Όχι πλωτή εξέδρα στη δημόσια παραλία» και ένα άλλο «Θέλουμε να κολυμπάμε με ηρεμία και ασφάλεια».

Οι επενδυτές που συνδέονται με τη Μύκονο θέλουν να μετατρέψουν το Μαρτσέλο σε ένα είδος Ψαρρούς με τα tender των σκαφάτων να αράζουν στην εξέδρα και να περνάνε πλάι στα κεφάλια των λουόμενων. «Στην Ψαρρού δεν έχει χτυπήσει κανένας» αντιτείνει ένας από τους επιβλέποντες την επένδυση που δεν θέλει να κατονομασθεί διότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει. «Ναι, αλλά στην Ψαρρού όλοι οι λουόμενοι είναι με εισιτήριο». «Αυτό θα ήταν μία λύση» λέει αυθόρμητα.

Πλωτή εξέδρα στον Πλατύ Γυαλό της Μυκόνου.
H εξέδρα του Scorpios στην Παράγκα της Μυκόνου.

Ο δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, ο οποίος συμμετέχει στη διαδήλωση, λέει στους συγκεντρωμένους ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη που του ζήτησε τη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για την πλωτή εξέδρα. Οι υπηρεσίες του Λιμενικού που υπάγονται στον Στυλιανίδη έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για αυτήν καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους λουόμενους. Την Τετάρτη 17 Ιουλίου το θέμα θα τεθεί εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανακοινώνει ο Μπιζάς.

Αλλά ακόμα κι αν αποτραπεί η εγκατάσταση της εξέδρας, η ζημιά στην στεριά έχει γίνει. Η πολεοδομία διέκοψε τέσσερις φορές τις εργασίες στο συγκρότημα. Κατά τον Μπιζά, τη μία φορά έγινε προσπάθεια να γίνουν εργασίες κανονικής κλίμακας με άδεια μικρής κλίμακος. Η επιχείρηση αναγκάσθηκε τελικά να βγάλει κανονική άδεια. Τις άλλες τρεις φορές, η επιχείρηση συμμορφώθηκε πριν προχωρήσει.

Για τον Γκόγκα το κτίσιμο στις αμμοθίνες και η απομάκρυνση της άμμου με μπουλντόζα είναι «αυταπόδεικτη πράξη καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος».

Όπου και να γυρίσεις τα μάτια σου υπάρχουν ανασκαμμένοι αμμόλοφοι. Ένα αμπέλι και κρινάκι θαμμένα κάτω από σωρούς χωμάτων και άμμου σηματοδοτούν τη ραγδαία αντικατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και τη μετατροπή του Κριού σε ένα θεματικό πάρκο με καρέκλες, ομπρέλες και σκάφη. 

Related Posts

Οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» στη Σίφνο
Σύγκρουση κυβέρνησης με τους δημάρχους Κυκλάδων για το νερό
Τα διψασμένα όρνια της Παροναξίας