Σύγκρουση κυβέρνησης με τους δημάρχους Κυκλάδων για το νερό

Αποσύρθηκαν από τη συνάντηση με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απώλεια ελέγχου των επιχειρήσεων και υπηρεσιών ύδρευσης.

Ήταν μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση: οι δήμαρχοι των Κυκλάδων, που είχαν ραντεβού με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη σήμερα στην Αθήνα για το ζήτημα της συγχώνευσης των εταιρειών ύδρευσης, αρνήθηκαν να πάνε, μετά από σύσκεψη που έκαναν την Τετάρτη στη Σύρο.

Είναι μία από τις λίγες φορές που οι δήμαρχοι του νησιωτικού συμπλέγματος συμφώνησαν σε μία ενιαία στάση. Με την κοινή τους θέση μάλιστα μοιάζει να συμπορεύεται σιωπηλά και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος (ένας από τους λόγους είναι ότι ο Χατζημάρκος θα φιλοξενήσει συνάντηση της ΚΕΔΕ την προσεχή εβδομάδα στο νησί του, τη Ρόδο, όπου θα ξεκαθαρισθούν οι λογαριασμοί τού κράτους με τους δήμους για το νερό).

Ένας λόγος που οι δήμαρχοι των Κυκλάδων επικαλέστηκαν σε συνομιλίες με τις «Βιώσιμες Κυκλάδες» για την στάση τους είναι ότι η κυβέρνηση μετακινεί διαρκώς τα γκολπόστ της διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση των υδάτων χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη τις δικές τους θέσεις.

Ερωτηθέντες πώς θα τους ακούσει η κυβέρνηση αν δεν πάνε να συζητήσουν μαζί της, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, οι δήμοι των οποίων διαθέτουν δύο από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης με την καλύτερη διαχείριση, αντιτείνουν ότι καταθέσουν συνεχώς τις απόψεις τους από τον περασμένο Δεκέμβριο. Απλά το κράτος προχωράει σαν να μην τους έχει ακούσει.

Επίσημα, ο – προσκείμενος στη ΝΔ – πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου επέστρεψε το σχέδιο πίσω στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να το δεχθούν. Αν η κυβέρνηση επιμείνει η συνέχεια θα δοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ο Βαρελίδης από την πλευρά του έχει τα επιχειρήματά του: κακή ποιότητα του νερού σε πολλούς δήμους, χαμηλή εισπραξιμότητα των λογαριασμών, καθυστέρηση αναγκαίων επενδύσεων, διογκούμενα χρέη προς τις επιχειρήσεις ενέργειας.

Στόχοι του νομοσχεδίου

Σκοπός του νέου νομοσχεδίου είναι η αναδιοργάνωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στους δήμους όπου δεν υπάρχουν ΔΕΥΑ. Για τον σκοπό αυτό επιδιώκεται η καλύτερη κατανομή της γεωγραφικής αρμοδιότητας της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ανά τη χώρα· ο εξορθολογισμός του διοικητικού και οικονομικού κόστους διαχείρισης, με την υιοθέτηση κοινών κανόνων λειτουργίας· η σύσταση Μειζόνων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΜεΔΕΥΑ), καθώς και Τοπικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΤΕΥΑ), με σκοπό την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών· η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ) για την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών· η διασφάλιση της διαχειριστικής, διοικητικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των ΔΕΥΑ που δεν θα συγχωνευτούν· και ο εκσυγχρονισμός των πολιτικών τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Κυκλάδες δύο ταχυτήτων

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το νερό των Κυκλάδων προβλέπει ουσιαστικά δύο νέα καθεστώτα. Νησιά που βρίσκονται κοντά στην Αττική, όπως η Τζια και η Κύθνος, εντάσσονται στην ΕΥΔΑΠ. Στα άλλα νησιά θα ιδρυθούν τοπικές επιχειρήσεις ύδρευσης, που σε κάποιες περιπτώσεις θα αντικαταστήσουν απλά τις υφιστάμενες ΔΕΥΑ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα απορροφήσουν τις ΔΕΥΑ και τις δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης άλλων νησιών.

Συγκεκριμένα, οι ΔΕΥΑ Σύρου, Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου θα μετατραπούν σε ομώνυμες ΤΕΥΑ, χωρίς να απορροφήσουν τις επιχειρήσεις ή τις υπηρεσίες άλλων δήμων. Στη νέα ΤΕΥΑ Θήρας θα ενταχθούν οι δημοτικές υπηρεσίες των Δήμων Ανάφης, Ιητών, Σίκινου και Φολεγάνδρου. Στη νέα ΤΕΥΑ Πάρου εντάσσεται, πλην της ΔΕΥΑ Πάρου, και η δημοτική υπηρεσία του Δήμου Αντιπάρου, ενώ στην ΤΕΥΑ Μήλου θα ενταχθούν οι δημοτικές υπηρεσίες των Δήμων Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου. Στην ΤΕΥΑ Νάξου εντάσσονται οι δημοτικές υπηρεσίες των Δήμων Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού.

Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, την πλειοψηφία έχει στη διοίκηση θα την έχει η ΕΥΔΑΠ. Αυτή είναι η πιο σοβαρή ένσταση των δημάρχων στο κυβερνητικό σχέδιο. Εικάζεται ότι βρεθεί συμβιβασμός επί του θέματος αυτού και θα αρθεί το βέτο των κυκλαδίτικων δήμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία σειρά νησιών των Δωδεκανήσων, σε νησιά του βορείου Αιγαίου με λιγότερο τουρισμό και στα Ιόνια δεν σχεδιάζεται να εφαρμοστούν οι διατάξεις για τη δημιουργία μεικτών σχημάτων, αντίστοιχων με εκείνες των Κυκλάδων. Πρόκειται για μία ένδειξη ότι ο πραγματικός λόγος που μεταβιβάζεται ο έλεγχος της διαχείρισης του νερού των Κυκλάδων στην ΕΥΔΑΠ δεν είναι η λειψυδρία, αλλά το μοντέλο ανάπτυξης που επιφυλάσσει για τα νησιά αυτά η κυβέρνηση μεσοπρόθεσμα.

Related Posts

Σίφνος: Τα μυστικά του Φάρου
Ο τουρισμός υπερισχύει της μόρφωσης
Βεβαίωση από τον Εγκέλαδο