Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί αύριο Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, το νομοσχέδιο του υπΟΙΚ που αφορά στην παραχώρηση και τον έλεγχο του αιγιαλού.

Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την πλήρη ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων, την επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας και τη διαφάνεια στην παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης της.

Συγκεκριμένα, η απόκτηση δικαιώματος χρήσης του αιγιαλού, που σήμερα γίνεται με απευθείας ανάθεση έναντι τιμήματος, πλέον θα διεκδικείται μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν δραστικά οι κατασκευαστικές αυθαιρεσίες, που συχνά παρατηρούνται κατά μήκος της παράκτιας ζώνης εξαιτίας της ελλιπούς χάραξης, τεκμήρια με εικόνες και βίντεο θα ενταχθούν σε ειδική εφαρμογή με άλλες αεροφωτογραφίες από το 2011 έως σήμερα και στις περιπτώσεις που εντοπίζονται αυθαιρεσίες θα επιβάλλονται πρόστιμα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί πλατφόρμα καταγγελιών όπου πολίτες και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν την παράνομη εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου, ενεργοποιώντας την παρέμβαση των δημοτικών αρχών.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Κεντρική εικόνα: Paris Papavlasopoulos on Unsplash