Αντίθετος στην εκτός σχεδίου δόμηση ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών

Τις θέσεις του σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν την εκτός σχεδίου ρύθμιση εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), μέσω ψηφίσματος που πραγματοποίησε στη γενική συνέλευση της Δευτέρας, 5 Φεβρουαρίου.

Ο ΣΕΠΟΧ στέκεται ενάντια σε οποιαδήποτε πολιτική ενθαρρύνει ή διευκολύνει την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία είναι «ένα πρόβλημα που διαχρονικά υπονομεύει την ορθολογική ανάπτυξη του περιαστικού και εξωαστικού χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα».

Δεδομένης και της αυξημένης ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη λόγω των νέων προκλήσεων που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή, ο ΣΕΠΟΧ εστιάζει στον κίνδυνο που διατρέχει ο πρωτογενής τομέας από τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην κατάτμηση και εν τέλει στην απαξίωση της αγροτικής γης.

Κλείνοντας, ο ΣΕΠΟΧ προτείνει την απεξάρτηση από τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα «για έναν δίκαιο, τεχνικά ορθό και αποτελεσματικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης».

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Κεντρική φωτογραφία: Andreas M/Unsplash

Related Posts

Ο κάμπος μέσα στη θάλασσα
Αποκαλύπτονται οι νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση
Εκτός σχεδίου δόμηση: Η Σίφνος υπό πίεση