Επανένταξη άγριων πουλιών στη Νάξο

Ένα Όρνιο, μία Γερακίνα και μία αγριόπαπια Ψαλίδα επανεντάχθηκαν επιτυχώς στο νησί της Νάξου.

Για τη θεραπεία και επανένταξη των τριών άγριων πουλιών φρόντισαν ο Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων «Αλκυόνη» με τη συνεργασία του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, της Δράσης για την Άγρια Ζωή, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και χήνα
Επανένταξη Ψαλίδας στη Νάξο. [Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital – Πάρος]

Σύμφωνα με τον Σύλλογο «Αλκυόνη», είχαν προηγηθεί δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες επανένταξης του Όρνιου, η πρώτη το 2021 από τη Βουλγαρία και η δεύτερη το 2022 από τη Δαδιά. Το πουλί βρέθηκε και τις δύο φορές εξασθενημένο στην περιοχή της Βιστωνίδας.

«Επιλέξαμε τη Νάξο λόγω της μεγάλης αποικίας Όρνεων της περιοχής και της δυνατότητας τοποθέτησης τροφής από το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου» σημειώνει ο Σύλλογος. «Το πουλί στάλθηκε από τη Δράση για την Άγρια Ζωή στην Αλκυόνη το περασμένο καλοκαίρι και φιλοξενήθηκε σε μεγάλο κλωβό ώστε να γυμνάσει τα φτερά του και να φτάσει σε επιθυμητό σωματικό βάρος πριν την επανένταξη».

Επανένταξη Όρνιου στη Νάξο. [Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital – Πάρος]

Η τοποθέτηση του πομπού στο Όρνιο έγινε από δακτυλιωτές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. «Μέσω του πομπού θα παίρνουμε σήμα με πληροφορίες για την κατάσταση του πουλιού ανά 15 λεπτά και θα μπορέσουμε να παρέμβουμε, εάν φαίνεται κάτι να μην πηγαίνει καλά». Ο δορυφορικός πομπός που τοποθετήθηκε αγοράστηκε από την Αλκυόνη μέσω του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Η Γερακίνα είχε βρεθεί με κάταγμα στο φτερό στη Νάξο το καλοκαίρι και για την Ψαλίδα επιλέχτηκε η Νάξος λόγω του μεγάλου υγροβιότοπου του νησιού.

Επανένταξη Γερακίνας στη Νάξο. [Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital – Πάρος]

Πηγή και εικόνες: Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital – Πάρος

Related Posts

Πάρος: Έφυγε από τη ζωή η σεφ Ντέμη Γεωργίου
Ο εκτοπισμός της μελισσοκομίας στην Πάρο
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο χωρίς θάλασσα;