Παρουσιάστηκαν προτάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Σίφνου από την εκτός σχεδίου δόμηση, με έμφαση στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και την αυστηροποίηση των όρων δόμησης.
Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα θέματα δόμησης στη Σίφνο με τη συμμετοχή της Δημάρχου Σίφνου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τεχνικών συμβούλων και επαγγελματικών φορέων. Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του υφυπουργού, Αντώνη Πίκουλα, και ολοκληρώθηκε με την προσέλευση του υφυπουργού Νίκου Ταγαρά.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η προώθηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου προς τον αρμόδιο φορέα της Κεντρικής Διοίκησης, με στόχο την άμεση επικαιροποίηση και ενίσχυση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την εκτός σχεδίου δόμηση στο νησί. Η Ομάδα Εργασίας υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις λόγω της αυξημένης οικοδομικής πίεσης που απειλεί το φυσικό περιβάλλον της Σίφνου, προτείνοντας αυστηρότερους όρους δόμησης, προστασία των παραδοσιακών κτισμάτων και περιορισμούς στην τουριστική ανάπτυξη.
Επισημάνθηκε ότι για τη Σίφνο υφίσταται θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο με Υπουργική Απόφαση ήδη από το 1976, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται ολόκληρο το νησί ως «τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους προς προστασίαν της Παραδοσιακής της Αρχιτεκτονικής» και με το ΠΔ 668/2002, που καθορίζει ειδικούς όρους και περιορισμούς για την εκτός σχεδίου δόμηση. Παρόλο που οι δύο αυτές πράξεις θα έπρεπε να αποτελούν αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για την εκτός σχεδίου δόμηση στη Σίφνο, αυτό δεν συμβαίνει, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο.
Ο Αντώνης Πίκουλας ανέφερε ότι λύση θα αποτελέσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, συμπληρώνοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση με τη μελετητική εταιρεία που θα το εκπονήσει. Εκτίμησε ότι οι εν λόγω μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2026.
Από την πλευρά της Δημάρχου και της ομάδας τονίστηκε ότι το μεταβατικό στάδιο από τώρα μέχρι τη νομοθέτηση του ΕΠΣ είναι κρίσιμο, καθώς ασκείται έντονη πίεση στην εκτός σχεδίου δόμηση, Για τον λόγο αυτό υποβάλλονται οι συγκεκριμένες προτάσεις, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου, που συνοψίζονται στα εξής σημεία:
- Πλήρης προστασία της περιοχής Νatura
- Αυστηροποίηση των όρων οικοδομησιμότητας και μείωση του συντελεστή δόμησης για ξενοδοχειακή χρήση
- Μόνο ισόγεια κτίσματα στις εκτός σχεδίου περιοχές
- Προστασία των παλαιών αγροτικών κτισμάτων (θεμωνιές)
- Απαγόρευση των υπόσκαφων κτιρίων
- Απαγόρευση των κολυμβητικών δεξαμενών με εξαίρεση στις ξενοδοχειακές (και μόνον) εγκαταστάσεις
- Μέτρα για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων
- Ίδρυση Πολεοδομικού Γραφείου στη Σίφνο
Επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθούν οι προτάσεις το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ισχυροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτελέσει «ασπίδα» απέναντι στην ενδεχόμενη αυθαιρεσία, χωρίς να σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα. Για την υλοποίηση των προτάσεων αυτών, έως την έναρξη ισχύος του νέου ΕΠΣ ζητήθηκε η υποστήριξη του ΥΠΕΝ μέσω κατάλληλων νομοθετικών παρεμβάσεων, όπως επικαιροποίηση του ΠΔ 668/2002, θέσπιση μεταβατικών διατάξεων ή έκδοση υπουργικής εγκυκλίου που θα συνέβαλαν στην αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων λόγω της έλλειψης πολεοδομικού σχεδιασμού. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανεπαρκής εποπτεία της δόμησης σήμερα.
Σύμφωνα με τον Πίκουλα, λύση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού θα μπορούσε να είναι η πλήρης, ή κατά περιοχές, αναστολή των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές, κυρίως των μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων, έως την ολοκλήρωση του ΕΠΣ.
Όπως είπε ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, το υπουργείο έχει ξεκινήσει την προσπάθεια οργάνωσης και θεσμοθέτησης κανόνων στη δόμηση. Η προσπάθεια της μετάβασης θα διαρκέσει 2-3 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στη δόμηση και προστασία του περιβάλλοντος χωρίς «ξαφνικό θάνατο», εννοώντας ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει πλήρως η δόμηση. Επίσης, αναφέρθηκε στους παράγοντες που εξετάζονται ως προς τους όρους δόμησης και τη μορφολογία. Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται τα ισχύοντα διατάγματα, ενώ συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία για την εφαρμογή των προτάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου εδώ.