Σίφνος: Καταγγελίες για παράνομη διάνοιξη δρόμου στην Πουλάτη

Παράνομη ασφαλτόστρωση δρόμου καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Σίφνου στο κηρυγμένο αρχαιολογικό μνημείο της Παναγίας της Πουλάτης.

Κάτοικοι συγκεντρώνουν online υπογραφές προκειμένου να βάλουν φρένο στις εργασίες. Η εκκλησία στα ανατολικά του νησιού χρονολογείται από το 1870 και «η ασφαλτόστρωση του δρόμου αποτελεί περιβαλλοντική καταστροφή για την παρθένα περιοχή και το κηρυγμένο αρχαιολογικό μνημείο».

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Σέτο Κανακάρη, ο δρόμος ανοίχθηκε παράνομα το 1986. Με την ασφαλτόστρωση του, βάσει μελέτης που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των φυσικών συνθηκών, θα είναι επικίνδυνος λόγω της κλίσης και της στενότητάς του, αλλά και με τα ύδατα που θα συσσωρεύονται τον χειμώνα καθώς δεν θα απορροφώνται από το χώμα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, «ο δρόμος κατασκευάστηκε παράνομα από ιδιώτες για πρόσβαση σε οικόπεδα και οικοδόμηση σε προστατευόμενη και παρθένα περιοχή. Σήμερα υπάρχουν ξενοδοχειακή μονάδα και τουλάχιστον 12 παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή. Ο δρόμος εντάχθηκε παράνομα (με ψευδείς βεβαιώσεις), πρόσφατα στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗ για αγροτικούς δρόμους, παρότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις».

Πηγή: Change.org