Βραβείο «Κώστας Καρράς» στον Αρχίλοχο Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου

Κέρδισε το Αργυρό Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών για την επιτυχή οργάνωση τοπικού κινήματος πολιτών με σκοπό την προώθηση και τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Τα Βραβεία Ευρωπαίων Πολιτών Κώστας Καρράς για τη Διασφάλιση Απειλούμενης Κληρονομιάς Costas Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural and Natural Heritage θεσπίστηκαν το 2023 από την EUROPA NOSTRA και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (EΛΛΕΤ) στη μνήμη του Κώστα Καρρά, ενός εμβληματικού υπέρμαχου της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Απονέμονται κάθε χρόνο σε έναν Ευρωπαίο πολίτη, μια ομάδα ατόμων ή μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών για να επιβραβεύσουν μια επιτυχημένη και υποδειγματική εκστρατεία κινητοποίησης του κοινού με σκοπό τη διάσωση της απειλούμενης κληρονομιάς στη χώρα τους ή άλλη περιοχή της Ευρώπης.

Φέτος, η Κριτική Επιτροπή απένειμε το Χρυσό Βραβείο στον δημοσιογράφο Στεφάν Μπερν από τo Λουξεμβούργο για το έργο του στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη για την ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κίνδυνο.

Το νεοσύστατο Αργυρό Βραβείο κέρδισαν από κοινού ο Αρχίλοχος Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου και η τουρκική Haydarpaşa Solidarity for Society, City and Environment για την επιτυχή οργάνωση τοπικών κινημάτων πολιτών για την προώθηση και τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Ο Αρχίλοχος ιδρύθηκε το 1976 με σκοπό την προώθηση του τοπικού πολιτισμού και τη διατήρηση του μοναδικού περιβάλλοντος του νησιού. Εμφανίστηκε στην ευρωπαϊκή σκηνή το καλοκαίρι του 2023, όταν οι πολίτες της Πάρου διεκδίκησαν τις ελεύθερες παραλίες («Κίνημα της πετσέτας»). Αυτός ο ακτιβισμός μέσω υπογραφών, διαμαρτυριών και επικοινωνιακών εκστρατειών οδήγησε στην αναγνώριση του θέματος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών, συμπεριλαμβανομένου του Εισαγγελέα Εφετών Σύρου.

Η οργάνωση αναφέρει: «Είναι μεγάλη μας τιμή η βράβευσή μας. Η πράξη αυτή επικυρώνει τις προσπάθειες όλων εκείνων των πολιτών, οι οποίοι πέρυσι το καλοκαίρι αγωνίστηκαν, δημιουργώντας ένα πανευρωπαϊκό κίνημα για την προστασία των ακτών μας, του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος. Το βραβείο αυτό μάς δίνει δύναμη και θάρρος, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια διαφύλαξης της επαπειλούμενης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας».

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ.

Ιδρυτικοί εταίροι των Βραβείων είναι το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το Χρυσό και το Αργυρό Βραβείο χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

Πηγή: ΕΛΛΕΤ

Κεντρική εικόνα: Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches

Related Posts

Πάρος: Γεμάτοι οι κάδοι στη Σάντα Μαρία
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλόγων Πάρου για αυθαιρεσίες στον αιγιαλό
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο επιβεβαιώνει την εικόνα των Κυκλάδων