Cycladic Identity: Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες

Τα αποτελέσματα του κινηματογραφικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Με το βλέμμα της Νεότητας» παρουσιάστηκαν στην Ίο.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με το βλέμμα της Νεότητας» του Cinemathesis συμμετείχαν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους οποίους ζητήθηκε να καταθέσουν βίντεο με μονοπλάνα από την καθημερινότητα τους, στοιχεία από την ιστορία του τόπου τους, τέχνες και τοπόσημα του νησιού τους.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Cinemathesis Γιάννα Δεληγιάννη, ο αριθμός των βίντεο που κατατέθηκαν ήταν τόσο μεγάλος, που ήταν αδύνατο να προβληθούν όλα στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή – 150 έως τώρα ενώ οι μαθητές συνεχίζουν να γυρίζουν πλάνα και να στέλνουν βίντεο παρότι το πρόγραμμα τελείωσε. 

H Γιάννα Δεληγιάννη μαζί με τον Χρήστο Πετρόπουλο υλοποιούν κινηματογραφικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, επέλεξαν την Ίο για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα με την στήριξη του Cycladic Identity, πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

[Χαρά Καπότου/Santorinimagazine]

Ο αρχαιολογικός χώρος του Σκάρκου, οι παραλίες, οι εκκλησίες του νησιού με τις καμπάνες που χτυπάνε χαρμόσυνα, οι Μύλοι, τα πανηγύρια, οι παρελάσεις στις εθνικές εορτές, τα έθιμα, οι καθημερινές συνήθειες, ο φούρνος της γειτονιάς που επισκέπτονται για το πρωινό κολατσιό, τα σοκάκια, τα φυτά του τόπου, το νερό, η βροχή, το σχολείο, τα παιχνίδια, οι γιορτές, τα στέκια τους, τα ηλιοβασιλέματα, είναι μερικά από τα θέματα που κατέγραψαν οι μαθητές μέσα από τη δική τους ματιά.

«Αυτός είναι και ο στόχος του Cycladic Identity που στηρίζει και χρηματοδοτεί δράσεις και προγράμματα φορέων τα οποία κινούνται στο πλαίσιο των 3 πυλώνων της Πρωτοβουλίας, που είναι η ανάδειξη και η διασφάλιση του Πολιτισμού, της Βιοποικιλότητας και της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων», ανέφερε στο santorinimagazine η Θεανώ Αγαλόγλου, project manager του Cycladic Identity. «Η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αναδείξουν οι ίδιοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τους μέσα από τη δική τους ματιά και την ενεργό συμμετοχή τους, παρέχοντας τα κίνητρα και τα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση».

Η παρουσίαση της περασμένης Κυριακής συνοδευόταν από μουσική από μικρούς πιανίστες του νησιού και η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Παπαπέτρου στη Χώρα γέμισε μελωδίες. Κάτοικοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές παρακολούθησαν τα μονοπλάνα, όπως τα κατέγραψαν οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Θεανώ Αγαλόγλου, project manager Cycladic Identity. [Santorinimagazine/Χαρά Καπότου]

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2023 όταν το πρόγραμμα «Με το βλέμμα της Νεότητας» της Cinemathesis εγκρίθηκε από την επιστημονική επιτροπή της Πρωτοβουλίας Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και εντάχθηκε στο Φεστιβάλ Ίου από τον Δήμο Ιητών.

Γκίκας Γκίκας, Δήμαρχος Ιητών. [Santorinimagazine/Χαρά Καπότου]

«Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα δεν μπορούσα να πείσω ούτε τα δικά μου παιδιά να συμμετέχουν» ανέφερε ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας στην ομιλία του στην εκδήλωση. «Ένα-δυο παιδιά εκδήλωσαν ενδιαφέρον όμως σήμερα όλα συμμετέχουν και στέλνουν ακόμη βίντεο. Τα παιδιά παράγουν πολιτισμό και σε αυτά πρέπει να επενδύσουμε. Η παιδεία και ο πολιτισμός πρέπει να είναι προτεραιότητα μας» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη αυτές τις πρωτοβουλίες και τη στήριξη των προγραμμάτων από το Cycladic Identity, προτρέποντας τους παραβρισκόμενους να καταθέσουν ιδέες και για άλλα προγράμματα.

Το πρόγραμμα του Cinemathesis εκτός από τον προφανή κινηματογραφικό εκπαιδευτικό σκοπό, συνέβαλε ουσιαστικά και σε άλλο επίπεδο. «Κοινωνικοποίησε μαθητές που μέχρι χθες ήταν μοναχικοί και δημιούργησε ομάδες με κοινούς στόχους και όραμα». Έδωσε στους μαθητές το κίνητρο να δουν την τεχνολογία που χρησιμοποιούν καθημερινά με άλλη ματιά και να τη χρησιμοποιήσουν δημιουργικά.

Όταν ρωτήσαμε η Γιάννα Δεληγιάννη γιατί αρκετά από τα βίντεο που προβλήθηκαν δείχνουν τα πόδια των παιδιών, μας εξήγησε ότι οι εκπαιδευτές τόνισαν στους μαθητές τις βασικές αρχές του σεβασμού στον άνθρωπο που κινηματογραφείται και της προστασίας της ιδιωτικότητας του, αρχές που δεν τηρούνται πάντα.

Στιγμιότυπο από «Tο βλέμμα της Νεότητος στις Κυκλάδες». [Santorinimagazine]

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από παιδιά και εφήβους και κεράσματα με τοπικά εδέσματα (καρπουζόπιτα, χαλβά, παστέλι Ίου κ.λπ.) από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Φοινίκη» ανάμεσα σε συζητήσεις για το πώς θα  μπορούσαν να συνεχίσουν ως κοινωνία το ταξίδι που μόλις ξεκίνησε με στόχο τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Πολιτισμού της Βιοποικιλότητας και της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ίου.

[Santorinimagazine/Xαρά Καπότου]

Related Posts

Ο εκτοπισμός της μελισσοκομίας στην Πάρο
Νάξος: ισοπεδώσεις παραλιών εν ονόματι του καθαρισμού τους
Νέα στοιχεία για τη Μύκονο και το κύκλωμα του ΥΠΠΟ