Σέριφος: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω παρατεταμένης λειψυδρίας και καταστροφής του δικτύου ύδρευσης

Τα υδάτινα αποθέματα του νησιού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας. Ο Δήμος προχωρά στην λήψη έκτακτων μέτρων μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Με κατεπείγουσα ανακοίνωση, η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε το νησί για ένα μήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με σκοπό τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 29 Ιουνίου. Όπως είχαμε γράψει, με την καταστροφική πυρκαγιά επιδεινώθηκε δραματικά το φαινόμενο της λειψυδρίας στο νησί, καθώς μεγάλες ποσότητες καταναλώθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Όπως δήλωσε στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Ιούλιο η λειτουργία μιας νέας αφαλάτωσης στο νησί.

Εξαιτίας των καταστροφών που σημειώθηκαν από την πυρκαγιά στο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης, η υδροδότηση στις περιοχές Καλό Αμπέλι, Αλωνάκι, Αλώνα και Βαγιά έχει διακοπεί πλήρως και άλλες υδροδοτούνται μερικώς λόγω χαμηλής τροφοδοσίας των πηγών (Γαλανή, Πλατύς Γυαλός, Άγιος Ιωάννης, Ψιλή Άμμος, Λια, Άγιος Σώστης, Κουταλάς, Γάνεμα). Αυτές που επηρεάζονται άμεσα από τη καταστροφή του δικτύου είναι οι περιοχές Ράμμος, Καράβι και Λειβαδάκια.

Η τροφοδοσία των ανωτέρω περιοχών γίνεται με μεταφορά ύδατος, όμως η ημερήσια παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, με συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος στο εγγύς μέλλον να μην υδροδοτούνται και άλλες περιοχές του νησιού.

Βάσει των άρθρων 42.6 και 42.7 του κανονισμού ύδρευσης-αποχέτευσης του Δήμου Σερίφου απαγορεύεται ρητά:

  • η χρήση νερού για πλήρωση πισίνων με νερό του δικτύου. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους €1.000
  • η χρήση νερού του δικτύου ύδρευσης για καθάρισμα βεραντών, πεζοδρομίων και δρόμων, πλύσιμο αυτοκινήτων με λάστιχο, πότισμα κήπων και αγροτικών καλλιεργειών σε κτήματα χωρίς οίκημα. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους €500

Ο Δήμος συνιστά την ορθή και λελογισμένη χρήση του νερού και ενημερώνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών υδροδότησης σε όλη την επικράτεια του νησιού το προσεχές διάστημα, εφόσον κριθεί ότι το μέτρο θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

Η Σέριφος είναι το δεύτερο νησί των Κυκλάδων που κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω έλλειψης νερού, αφού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προηγήθηκε η ανακοίνωση για το νησί της Σίφνου.

Related Posts

Ο εκτοπισμός της μελισσοκομίας στην Πάρο
Νάξος: ισοπεδώσεις παραλιών εν ονόματι του καθαρισμού τους
Νέα στοιχεία για τη Μύκονο και το κύκλωμα του ΥΠΠΟ