Σέριφος: Πέντε χρόνια για να κλείσει το κράτος ένα παράνομο beach bar

Πόσο δύσκολο είναι να κλείσεις ένα beach bar που λειτουργεί παράνομα σε προστατευόμενη παραλία στη Σέριφο; Από ό,τι φαίνεται, πολύ – ακόμα και αν έχεις πίσω σου ολόκληρο νησί.

Ήταν λίγο πριν το τέλος του περσινού Ιουλίου, όταν ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, συνελήφθη από τον ίδιο αστυνομικό που τον συνόδευε για να σφραγίσουν μαζί ένα beach bar, το οποίο λειτουργούσε χωρίς τις σχετικές άδειες στην προστατευόμενη παραλία Γάνεμα της Σερίφου. Η –παράνομη και κάπως σουρεαλιστική– σύλληψη του δημάρχου ήταν η κορύφωση –αλλά όχι το τέλος– μιας απίστευτης ιστορίας, που καταδεικνύει τα μελανά σημεία της τουριστικής εκμετάλλευσης αλλά και την αδυναμία επιβολής της νομιμότητας στα ελληνικά νησιά.

UPDATE: To SAAN σφραγίστηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024.

Τον Ιούλιο του 2023, το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες είχε κατακλύσει τη χώρα. Ο Ρεβίνθης βρισκόταν στο Γάνεμα για την οριστική σφράγιση του beach bar SAAN ECO RESORT BEACH HOUSE, η λειτουργία του οποίου σε προστατευόμενη από Προεδρικό Διάταγμα παραλία του νησιού είχε προκαλέσει ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σερίφου, την αγανάκτηση των κατοίκων για την απουσία ελέγχων στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και μια σειρά εκατέρωθεν νομικών ενεργειών που σήμερα έχουν καταλήξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρά τις περιπέτειες του Δημάρχου, στον οποίον έγινε μήνυση για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, το κατάστημα που λειτούργησε για περισσότερα από τέσσερα καλοκαίρια, έκλεισε τελικά τον περασμένο Ιούλιο εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Μόνο για έναν χρόνο όμως, αφού στο ίδιο σημείο και με διαφορετικό ΑΦΜ λειτουργεί ξανά σήμερα. Αυτή τη φορά μέσω μιας (εφευρετικότατης) τροχήλατης καντίνας, χωρίς, μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ, να έχει άδεια λειτουργίας από τον Δήμο αλλά και ούτε άδεια παραχώρησης για τα ομπρελοκαθίσματα που είχε απλώσει στην παραλία (την Παρασκευή απομάκρυνε τις ξαπλώστρες, αλλά όχι τις ομπρέλες). Εξάλλου στην πλατφόρμα MyCoast δεν υπήρξε ποτέ άδεια παραχώρησης στο beach bar. 

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Όλα ξεκίνησαν πριν πέντε χρόνια, όταν η εταιρεία «Χώρα Εκμετάλλευση Εστιατορίων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», ιδιοκτησία της πρώην τηλεπαρουσιάστριας και Γραμματέα του Τομέα Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ (τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2023) Κατερίνας Λάσπα, άνοιξε beach bar σε μια από τις προστατευόμενες από Προεδρικό Διάταγμα παραλίες της Σερίφου. Νοίκιασε μια έκταση περίπου δύο στρεμμάτων και μαζί τα –χτισμένα το 1995– αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν και ξεκίνησε οικοδομικές εργασίες. Είχε εξασφαλίσει τις άδειες από πολεοδομία και Δήμο – αν και λίγα χρόνια αργότερα αυτές θα ακυρώνονταν ως στερούμενες νόμιμο έρεισμα.

Η επιχείρηση ήθελε να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα, να πάρει άδεια για ομπρελοκαθισματα στην παραλία και επίσης να δημιουργήσει μια εξέδρα πρόσδεσης σκαφών. Ωστόσο, το Γάνεμα προστατεύεται από προεδρικό διάταγμα, γεγονός που περιορίζει δραστικά τις δραστηριότητες στην παραλία, ενώ ταυτόχρονα η παραλία είναι ενταγμένη και στο δίκτυο Natura 2000.  

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου της Ραφαέλλας Μανέλη στο inside story, που μας προσφέρει ολόκληρο το κείμενο ανοιχτό εδώ.

Related Posts

Ο εκτοπισμός της μελισσοκομίας στην Πάρο
Μαρτσέλο-Πάρος: Μία εξέδρα όπως στη Μύκονο 
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο χωρίς θάλασσα;