H επιθετική τουριστική ανάπτυξη σαν αυτή της Σαντορίνης έχει οδηγήσει σε κατάχρηση των πόρων της, είπε ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος μιλώντας στην ημερίδα της ΕΛΛΕΤ και του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Νησιωτικότητα και Βιωσιμότητα: Νησιά στο μεταίχμιο» που έγινε χθες στο μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Ζώρζο, η κατανάλωση νερού στην Οία αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2024 έναντι του Απριλίου του 2023 κατά 31%, και τον Μάιο κατά 28%. Ο δήμαρχος είπε ότι η επέκταση του δικτύου των αφαλατώσεων του νησιού είχε σχεδιασθεί με ορίζοντα 15ετίας, αλλά με τη ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης οι αφαλατώσεις θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού για 5 χρόνια. 

Ο δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης εξέφρασε το άγχος του σχετικά με την επάρκεια νερού το καλοκαίρι: «Σε όλα τα νησιά θα υπάρξει ανεπάρκεια νερού. Μου έβαλαν χέρι οι επαγγελματίες ότι κάνω δυσφήμηση στο νησί. Τους απάντησα ότι οφείλουμε να ενημερώσουμε τους επισκέπτες που πληρώνουν από 100 έως 300 ευρώ τη βραδιά, διότι η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη αν ανακαλύψουν ξαφνικά ότι δεν μπορούν να κάνουν ντους. Αυτό κι αν θα είναι καταστροφή!».

Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση με την κατανάλωση ενέργειας. «Το 2013 η Σαντορίνη έφτασε σε κατανάλωση τα 32,5 Megawatt για 50 μέρες. Το 2019 έφθασε τα 53, το 2022 τα 55 και το 2023 τα 65 Megawatt» είπε ο Νίκος Ζώρζος. «Δεν είναι δυνατόν να επιδοτούν οι καταναλωτές της ηπειρωτικής Ελλάδας το ρεύμα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων της Σαντορίνης» είπε στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» κυβερνητική πηγή, υπόψιν της οποίας τέθηκαν τα στοιχεία που παρέθεσε ο δήμαρχος. 

Για το ζήτημα της δόμησης ο δήμαρχος Θήρας επανέλαβε ότι οι μισές οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στη Σαντορίνη παρουσιάζουν προβλήματα νομιμότητας. «Αν γίνει δυνατή η έκδοση αδειών επειδή θα ανοίξουμε ένα πρόσωπο στον δρόμο, τελειώσαμε» προειδοποίησε σχετικά με την πρόταση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση που έχει διαρρεύσει.

Ο κ. Ρεβίνθης είπε ότι η Σέριφος δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της Σαντορίνης, αλλά μία μεγάλη μερίδα των κατοίκων ανησυχούν για τον δρόμο που έχει πάρει το νησί. «Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα που θεωρεί ότι πρέπει να συνεχισθεί το business as usual» επιμένοντας σε αυτό που ο συν-διοργανωτής της ημερίδας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης αποκαλεί «τουριστική μεγέθυνση» – είπε ότι σκόπιμα δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «ανάπτυξη» καθώς αυτή έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο επιχείρημα του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων ότι οι βελτιωμένες υποδομές θα αμβλύνουν το πρόβλημα της διαχείρισης των τουριστικών ροών, ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος απάντησε ότι «με βελτιωμένες υποδομές θα δίναμε μια διέξοδο να μεγεθυνθεί το πρόβλημα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του Γιάννη Σπιλάνη, στη Σαντορίνη το 20,22% της επιφάνειας του νησιού έχει κάλυψη από μπετόν (το 23,29% στη Μύκονο και το 15,55% της Σύρου). «Μπορούν οι βελτιωμένες υποδομές να ισορροπήσουν το τοπίο που θα χαθεί; Πρέπει να βελτιώσουμε τις ήδη υφιστάμενες και να τις αναβαθμίσουμε αισθητικά» είπε ο Ζώρζος.

Ο ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, παρότι ομολόγησε ότι μπορούν να βελτιωθούν οι υποδομές, είπε ότι «η Ελλάδα δεν πουλάει υποδομές, αλλά εμπειρία».

Ο ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης αναρωτήθηκε για τις ευθύνες των τοπικών αρχών διότι «δίνουν έγκριση για νερό στις πισίνες» προσθέτοντας ότι η διαχείριση της προσφοράς στο νερό γίνεται από λάθος βάση: «Ο ντόπιος στην κατοικία του καταναλώνει 150 λίτρα την ημέρα, ο κάτοχος δεύτερης κατοικίας και το ξενοδοχείο 250 με 400 λίτρα» είπε, σημειώνοντας ότι «το υδατικό αποτύπωμα (water footprint) είναι από τα πιο κρίσιμα προβλήματα των νησιών».

Related Posts

Οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» στη Σίφνο
Σύγκρουση κυβέρνησης με τους δημάρχους Κυκλάδων για το νερό
Τα διψασμένα όρνια της Παροναξίας