Νέο Μουσείο Γαΐτη–Σίμωσι στην Ίο

Στις 14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου Γαΐτη–Σίμωσι μπροστά σε περισσότερους από 800 παρευρισκόμενους.

Η αρχιτέκτονας Λορέττα Γαΐτη, μοναδική κόρη του Γιάννη Γαΐτη και της Γαβριέλλας Σίμωσι, σχεδίασε μαζί με τον συνεργάτη της, Ζακ Σαρά, το μουσείο αφιερωμένο στο έργο του ζωγράφου και της γλύπτριας. Στεγάζεται σε κτίριο επιφάνειας 1.600 τ.μ., στην κορυφή ενός λόφου στη θέση «Τσουκαλαριά» με πανοραμική θέα στη Χώρα της Ίου, το λιμάνι και τα γύρω νησιά.

Η μόνιμη συλλογή, μακροχρόνια παραχώρηση της Λορέττας Γαΐτη, φιλοξενείται σε δύο κτίρια που συνδέονται με ένα υπερυψωμένο προαύλιο με μια ελιά – από την αριστερή πλευρά το διώροφο Κτίριο Γαΐτη και από τη δεξιά το Κτίριο Σίμωσι. Μια σειρά υπερμεγέθη κεφάλια από «ανθρωπάκια» σηματοδοτούν την είσοδο στον «δρόμο» και προσκαλούν τον επισκέπτη στο Μουσείο. Πέρα της μόνιμης συλλογής, το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, ανεξάρτητα κτίρια για το καφέ και τη διοίκηση του μουσείου και ημικυκλικό θέατρο.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. [Irene Mc © Gaïtis-Simossi Museum, all rights reserved]

«Ο Γιάννης Γαΐτης, ο Αθηναίος, ανακάλυψε την Ίο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του με τον φίλο του Ζαν-Μαρί Ντροτ. Και οι δύο αγάπησαν τον τόπο και αποφάσισαν να «κάνουν ένα σύμφωνο με το νησί και να ριζώσουν σε αυτό το βραχώδες έδαφος» λέει η Λορέττα Γαΐτη. «Ο Γιάννης και η Γαβριέλλα, κατάγονται και οι δύο από το Αιγαίο: ο πατέρας μου από την Τήνο, εύφορη γη για πολλούς καλλιτέχνες, η μητέρα μου από τη Μήλο και την Εύβοια. Ωστόσο, όταν έπρεπε να επιλέξω τον τόπο ανάπαυσης του πατέρα μου, ο οποίος πέθανε νέος, σε ηλικία 61 ετών, διάλεξα την Ίο. Εδώ έχτισα ένα μικρό λευκό εκκλησάκι κοντά στο σπίτι του, όπου και οι δύο αναπαύονται σήμερα».

Στο Κτίριο Γαΐτη η συλλογή εξελίσσεται χρονολογικά από τον κάτω όροφο, όπου παρουσιάζονται οι παλαιότερες περίοδοι του ζωγράφου, προς τον επάνω όροφο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στους πίνακες, τις εγκαταστάσεις και τις κατασκευές γύρω από τα περίφημα «ανθρωπάκια». [Irene Mc © Gaïtis-Simossi Museum, all rights reserved]

Η κατασκευή του μουσείου ολοκληρώθηκε το 2009 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιητών, επί Δημαρχίας Γεώργιου Πουσσαίου, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» και τον Δήμο Ιητών. Πρόσθετες εργασίες συντήρησης έγιναν το 2022-23 με χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης, 17:30-20:30. Η τακτική του λειτουργία θα ξεκινήσει από το 2025,

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου.

Κεντρική Εικόνα: Irene Mc © Gaïtis-Simossi Museum, all rights reserved

Related Posts

Σχέδιο νόμου αφαιρεί δύο περιοχές από τις Ζώνες Προστασίας της Καλντέρας
Ιατρείο Μνήμης, Άνοιας και νόσου Πάρκινσον μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής
Το νέο πλαίσιο τιμολόγησης του νερού