Δίνοντας βήμα στον τοπικό πληθυσμό της Σίφνου, είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε ορισμένα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους αλλά και λύσεις που ευελπιστούν να εφαρμοστούν στο νησί.
Μέσα από την ανοικτή μας εκδήλωση με θέμα «Δόμηση, τουριστική ανάπτυξη & προστασία της τοπικής κληρονομιάς: Προτάσεις για την επόμενη μέρα», οι κάτοικοι της Σίφνου είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήματα προς τους αρμόδιους φορείς, να εκφράσουν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους για το μέλλον του νησιού αλλά και να επισημαίνουν πιθανές λύσεις για τη διατήρηση αυτού που το 1976 χαρακτηρίστηκε ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Καθώς οι συζητήσεις και οι αναλύσεις γύρω από την κατεύθυνση του χωρικού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας πληθαίνουν, η ανάγκη να ακουστούν οι φωνές των ντόπιων είναι ακόμη πιο επιτακτική. Αυτό ισχύει ειδικά τώρα, που καταρτίζονται τα Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία θα θέσουν το πλαίσιο της μελλοντικής εξέλιξης των νησιών.
Η Σίφνος σήμερα συγκαταλέγεται, μαζί με τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο, στον κατάλογο της Europa Nostra με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Η αγωνία όσων ζουν στο νησί αναδεικνύει πράγματι μία σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με ένα νομοθετικό πλαίσιο γεμάτο εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις, αλλά και απολύτως ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο συνδυασμός αυτός έχει επιτρέψει στις Κυκλάδες τη ραγδαία αύξηση της δόμησης, με πρακτικές όπως παράνομες διανοίξεις δρόμων, εκτός κλίμακας στρατηγικές επενδύσεις (ΕΣΧΑΣΕ) και υπόσκαφα αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το τοπίο. Με την έξαρση αυτή της οικοδομής, οι υφιστάμενες υποδομές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση και τα στοιχεία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος – μύλοι, ξερολιθιές, αναβαθμίδες και αγροτικές γαίες – απειλούνται άμεσα. Παράλληλα, ενώ οι πισίνες και οι κήποι με γκαζόν πληθαίνουν, σε καιρούς έντονης λειψυδρίας ο πρωτογενής τομέας πασχίζει να επιβιώσει.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο μερικές από τις τοποθετήσεις των κατοίκων που έριξαν φως στις κρίσιμες πτυχές αυτής της προβληματικής που αφορά στη χωρική και τουριστική ανάπτυξη της Σίφνου:
Όπως ήδη έχουμε επισημάνει, ο απευθείας διάλογος είναι αναγκαίος ώστε το κράτος να είναι ενήμερο σχετικά με την κατάσταση στα νησιά και πώς μπορεί να επηρεαστεί από νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και να υπάρξει η αναγκαία συνεννόηση/αλληλοκατανόηση μεταξύ επίδοξων επενδυτών και της τοπικής κοινωνίας.