Μετά από χρόνια προσπαθειών του WWF Ελλάς και άλλων φορέων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανοίγει τον δρόμο για αρμονικότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των ψαράδων και των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών.
Με στόχο την κάλυψη ενός μέρους της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται από την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια αλιευμάτων από θαλάσσια προστατευόμενα είδη, το ΥΠΑΑΤ με Υπουργική Απόφαση προσκαλεί τους ψαράδες να υποβάλουν αιτήσεις για αποζημιώσεις για «την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη» ύψους 40 εκατ. ευρώ με βασική πηγή χρηματοδότησης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας.
Οι αλιείς μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις στο apozimiosi-drasi-162.alieia.gr έως τις 15 Δεκεμβρίου 2024. Η δράση εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα με ένταση ενίσχυσης ύψους 100% επί της επιλέξιμης δαπάνης της πράξης.
Τα θαλάσσια είδη, πολλά από τα οποία αποτελούν απειλούμενα και προστατευόμενα είδη θαλάσσιας μεγαπανίδας (κητώδη, φώκιες, θαλάσσιες χελώνες, θαλασσοπούλια, καρχαρίες και σαλάχια), και οι αλιείς ανταγωνίζονται για τους ίδιους πόρους, γεγονός που οδηγεί σε μια σειρά προκλήσεων. Τα θαλάσσια είδη προκαλούν ζημιά στα εργαλεία και στο αλίευμα των ψαράδων ενώ η τυχαία σύλληψη τους σε αλιευτικά εργαλεία είναι μια από τις πολλές απειλές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πληθυσμοί τους σε Μεσογειακό επίπεδο.
Λόγω της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των περιστατικών, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες το WWF μαζί με άλλους φορείς έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για τη μακροπρόθεσμη προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα «Αντιμετωπίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της μικρής παράκτιας αλιείας και της θαλάσσιας μεγαπανίδας στην Ελλάδα» (InCa) που πραγματοποιήθηκε το 2020 από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ.
Το WWF Ελλάς τονίζει ότι ενώ το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα πρώτο βήμα για την υποστήριξη του πρωτογενούς κλάδου της παράκτιας αλιείας και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, πρέπει να διασφαλιστεί η διαχρονική εφαρμογή του και να συμπληρωθεί με διαχειριστικά και τεχνικά μέτρα.
Κεντρική Εικόνα: [Νικόλ Γκόντσιλ / WWF Ελλάς]