Η απουσία θεσμοθετημένου πλαισίου προστασίας για το νησί άφησε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως το Σαρακήνικο, εκτεθειμένες στην ανεξέλεγκτη δόμηση.
Η έναρξη των εργασιών ενός νέου πεντάστερου ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο προκάλεσε αντιδράσεις από τη δημοτική αρχή και την τοπική κοινότητα, με αποτέλεσμα το υπουργείο Περιβάλλοντος να «παγώσει» τις εργασίες μέχρι να ελεγχθεί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας που χορηγήθηκε στην εταιρεία κατασκευής.
Οι εικόνες με μπουλντόζες και φορτηγά πάνω στα ηφαιστειακά πετρώματα, που δημοσίευσε την Τρίτη το Πρώτο Θέμα, σόκαραν την κοινή γνώμη, προκαλώντας ανησυχία για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατασκευής στην περιοχή. Η εταιρεία UNIQUE DEVELOPMENTS ATEE, η οποία ανήκει σε επιχειρηματική οικογένεια της Κεφαλονιάς με επικεφαλής τον παλιννοστούντα από τη Νότιο Αφρική ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Διονύση Κουμουδό, ξεκίνησε να χτίζει υπό την επίβλεψη του αρχιτεκτονικού γραφείου De.Ar ARCHITECTS «ξενοδοχειακό συγκρότημα δύο ορόφων με υπόγειο και πισίνες» στη θέση Καμίνια της Μήλου. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, θα εκτείνεται σε 2.974 τ.μ. με τέσσερις σειρές πολυτελών υπόσκαφων βιλών, ιδιωτικές πισίνες και μία κεντρική μεγάλη πισίνα, σχεδόν επάνω στο κύμα.
Όμως για να υλοποιηθεί η επένδυση, θα απαιτηθεί εκτεταμένο σκάψιμο και τσιμεντοποίηση των ηφαιστειακών βράχων της περιοχής, προκαλώντας ανεπανόρθωτη αλλοίωση στο μοναδικό φυσικό τοπίο του Σαρακήνικου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», παρά τις προτάσεις και τις πολεοδομικές μελέτες που εκπονούνταν στο νησί επί σειρά ετών, η Μήλος δεν κατάφερε τελικά να αποκτήσει ειδικό καθεστώς προστασίας, αφήνοντας πολλές περιοχές εκτεθειμένες στην εντατική τουριστική ανάπτυξη και την άναρχη δόμηση. Το σχέδιο χωρικής οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ) της Μήλου είχε ξεκινήσει το 2007, διακόπηκε το 2015 και επανεργοποιήθηκε το 2021. Προέβλεπε τη δημιουργία ζωνών προστασίας κατά μήκος της ακτογραμμής, όπου θα περιοριζόταν ή θα απαγορευόταν πλήρως η ανέγερση νέων κτισμάτων, προκειμένου να διατηρηθεί το τοπίο και να αποτραπεί η επέμβαση σε εμβληματικές τοποθεσίες, όπως το Σαρακήνικο. Περιέγραφε ακόμη ότι η άναρχη δόμηση αλλοιώνει το τοπίο και καταπατά προστατευόμενες περιοχές.

Το ΣΧΟΟΑΠ περιλάμβανε ακόμη προστατευτικές ρυθμίσεις για το φυσικό τοπίο ενώ είχε προταθεί η παραλία στο Σαρακήνικο να χαρακτηριστεί «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», όπως η παραλία στο Κλέφτικο. Ωστόσο, το σχέδιο δεν κατατέθηκε εγκαίρως, με αποτέλεσμα να ενσωματωθεί (όπως και όσες μελέτες ανά την Ελλάδα δεν είχαν μέχρι τότε ολοκληρωθεί) σε νέο σχεδιασμό του υπουργείου.
Στο συμβόλαιο πώλησης του αγροτεμαχίου προς τους επενδυτές το 2023, τοπογράφος μηχανικός δήλωσε ότι το οικόπεδο δεν είναι αρδευόμενο, εντός του διέρχεται ρέμα, «είναι άρτιο και δύναται να οικοδομηθεί», ενώ δεν εμπίπτει σε προστατευόμενη περιοχή Natura ή σε διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Οι εκπρόσωποι των επενδυτών ισχυρίζονται ότι η κατασκευή είναι νόμιμη και διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει μεταξύ άλλων αν η έκταση διαθέτει πρόσβαση σε αναγνωρισμένη οδό, κάτι που βάσει της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει την οικοδομησιμότητα ενός ακινήτου.
Το Πρώτο Θέμα έφερε σήμερα στο φως και δεύτερη οικοδομική άδεια, η οποία εκδόθηκε την περασμένη Κυριακή, για ανέγερση κατοικιών με πισίνες σε όμορο οικόπεδο.
Κεντρική εικόνα: Στιγμιότυπο από τις εργασίες ανέγερσης ξενοδοχείου στη θέση Καμίνια. [Καθημερινή]