Κυνηγοί Νάξου εναντίον Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Νάξου καταγγέλλει τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΖΝ) για λειτουργία χωρίς άδεια, την οποία, ο ΣΠΑΖΝ περιμένει εδώ και 10 μήνες.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Ειρήνης Προμπονά στο Cyclades Open, στις 23 Μαρτίου δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στο ηλεκτρονικό περιοδικό kynegisia.gr, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΖΝ) «λειτουργεί χωρίς έγκριση». «Έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί και δασικοί υπάλληλοι, παρουσία δικαστικού εκπροσώπου, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων».

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 18 και 20 Μαρτίου, είχαν κατατεθεί δύο υπομνήματα-καταγγελίες του Κυνηγετικού Συλλόγου Νάξου (ΚΣ Νάξου) στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου, με τα οποία ζητήθηκε ο έλεγχος νομιμότητας για τη διαβίωση άγριων ζώων και πτηνών από τον ΣΠΑΖΝ. 

Στην καταγγελία της 18ης Μαρτίου, ο ΚΣ Νάξου δηλώνει ότι «σε περιοχή νότια του καταφυγίου άγριας ζωής Αλυκή, μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας παρατήρησαν μεγάλες κατασκευές κλουβιών ύψους 5-6 μέτρων εντός οικοπέδου διώροφης οικίας. Εντός αυτών των κλουβιών αντιληφθήκαμε την ύπαρξη προστατευόμενων ειδών πτηνών». Το έγγραφο συνεχίζει εξηγώντας ότι το οικόπεδο δεν έχει αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις περίθαλψης και φιλοξενίας άγριων προστατευόμενων ειδών και σύμφωνα με το ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/88658/2929, αρ. πρωτ. 249936/29-05-2024 του Δασονομείου Νάξου και το αρ. πρωτ. 303543/01-07-2024 της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων, «κανένας φορέας στις Κυκλάδες φέρεται να ΜΗΝ έχει πάρει σχετική έγκριση για λειτουργία του ως Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Ειδών Άγριας Πανίδας (ΣΠΒΕΑΠ)».

Σύντομο χρονικό του ΣΠΑΖΝ και της αδειοδότησης του
Ο ΣΠΑΖΝ, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2014, βοηθάει και διασώζει τα άγρια ζώα της Νάξου λειτουργώντας ως Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Ειδών Άγριας Πανίδας (ΣΠΒΕΑΠ). Έχοντας μνημόνια συνεργασίας με τον Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριας Ζωής «Αλκυόνη» και τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», ο ΣΠΑΖΝ διαθέτει εγκαταστάσεις ώστε να νοσηλεύει τραυματισμένες/άρρωστες θαλάσσιες χελώνες ως σταθμός του «ΑΡΧΕΛΩΝ» και ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την «Αλκυόνη», εγκαταστάσεις ώστε να παρέχει πρώτες βοήθειες σε άγρια πτηνά.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε τη δυνατότητα αδειοδότησης στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη και τη φροντίδα ειδών άγριας πανίδας. Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε ώστε να εναρμονιστούν οι σύλλογοι με την ΚΥΑ ήταν έως το 2024.

Όπως ορίζει η ΚΥΑ, τον Μάιο του 2024 η «Αλκυόνη», έχοντας συνάψει μνημόνιο συνεργασίας από το 2022 με τον ΣΠΑΖΝ, υπέβαλλε φάκελο αδειοδότησης για τον Σύλλογο της Νάξου στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αντίστοιχα, τον Ιούνιο του 2024 ο «ΑΡΧΕΛΩΝ», έχοντας συνάψει μνημόνιο συνεργασίας από το 2024 με τον ΣΠΑΖΝ, υπέβαλλε φάκελο αδειοδότησης για τον Σύλλογο της Νάξου στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εννιά μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2025, συστάθηκε η Γνωμοδοτική Επιτροπή που θα ελέγξει τις εγκαταστάσεις και τις προδιαγραφές του ΣΠΑΖΝ προκειμένου να προχωρήσει επίσημα στην αδειοδότησή του. Ο έλεγχος αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα από το Δασονομείο Νάξου και τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων.

Το νομικό κενό

Όπως εξηγεί η Προμπονά, ήδη από το πρώτο υπόμνημα, ο Γιάννης Ορφανός, πρόεδρος του ΣΠΑΖΝ, είχε καταθέσει ολόκληρο τον φάκελο που αφορά την επίσημη αδειοδότηση του, τα διαβιβαστικά έγγραφα που αφορούν τα πτηνά, τις υπεύθυνες δηλώσεις για τα όρνια που βρίσκονται σε κλωβούς επανένταξης (τα οποία παραδόθηκαν για περίθαλψη από τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης, κάτι που το ίδιο το Δασονομείο Νάξου δεν γνώριζε) καθώς και τα μνημόνια συνεργασίας με τους δύο συλλόγους.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΖΝ Γιάννης Ορφανός επισημαίνει στην Προμπονά ότι υπήρξε προφορική επιβεβαίωση από το δασαρχείο ότι από τη στιγμή που ο ΣΠΑΝΖ κατέθεσε αίτηση αδειοδότησης, η όποια καθυστέρηση είναι πρόβλημα των υπηρεσιών. «Ο Σύλλογος είναι καλυμμένος». Ο ΣΠΑΖΝ, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ, έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με αδειοδοτημένα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ), και λόγω καθυστερήσεων έχει βρεθεί «στο ιδιότυπο αυτό καθεστώς ενός νομικού κενού».

Όσο για τo μη αδειοδοτημένο οικόπεδο νότια της Αλυκής στο οποίο βρίσκονται τα υπό περίθαλψη πτηνά, ο Ορφανός εξηγεί ότι έπειτα από τις πρώτες βοήθειες που δέχονται τα πτηνά στον Σταθμό, τοποθετούνται σε μεγάλες κατασκευές, «άνετους κλωβούς προκειμένου να αναρρώσουν και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την περίθαλψη, ανάρρωση και κατόπιν απελευθέρωση τους». Αυτός ο χώρος έχει παραχωρηθεί από μέλος του Συλλόγου καθώς ο χώρος του σταθμού είναι ανεπαρκής για την περίθαλψη των πτηνών. Όπως επισημαίνει και η Προμπονά στο άρθρο της, κάποια από τα πτηνά τα οποία φιλοξενεί ο Σύλλογος, όπως τα όρνια, έχουν άνοιγμα φτερών 2,5-2,8 μέτρα και ως εκ τούτου χρειάζονται μεγάλο χώρο για την ανάρρωση τους.

Επανένταξη νεαρού Όρνιου (Gyps fulvus) στα ορεινά της Νάξου. [naxoswildlifeprotection.com]

Αρμόδιοι φορείς, μαζί με κτηνίατρο του δημοσίου, πραγματοποίησαν έλεγχο στον ιδιωτικό αυτόν χώρο όπου βρίσκονται οι κλωβοί για τα υπό περίθαλψη άγρια πτηνά και ζώα. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η άριστη κατάσταση όχι μόνο των κλωβών, αλλά και των άγριων πτηνών (έξι όρνια, τα οποία σύντομα θα επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, και δύο μπούφοι). Ως εκ τούτου, «θα πρέπει να εξεταστεί από τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων η λήψη των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων» αναφέρει το διοικητικό έγγραφο του Δασονομείου Νάξου.

Cycladesopen.gr

Διαβάστε περισσότερα για τα όρνια και τη διάσωση που πραγματοποιούν ο ΣΠΑΝΖ και η Αλκυόνη στο άρθρο του Τάσου Τέλλογλου.

Κεντρική εικόνα: [facebook/Naxos island wildlife protection]

Related Posts

A Rural Paradise in the Arid Cyclades
ΕΛΜΕ Κυκλάδων για τηλεκπαίδευση και προσεισμικούς ελέγχους
Σεισμικός Συναγερμός στις Κυκλάδες