Εγκαινιάστηκε σήμερα στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα η πρωτοβουλία «Σαντορίνη 2025: Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας», που στοχεύει στην προώθηση και διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του νησιού.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος χαρακτήρισε το νησί του «διαμάντι γεωλογίας, τοπολογίας και πολιτισμού» αλλά σημείωσε ότι στο κυνήγι των αριθμών με την τουριστική ανάπτυξη η παράδοση προσεγγίσθηκε ως καταναλωτικό αγαθό, κάτι που πρέπει να αντιστραφεί αν η Σαντορίνη θέλει να συνεχίσει να είναι ένας τουριστικός προορισμός με μέλλον.

Ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης χαρακτήρισε την κατάσταση στο νησί «οριακή, όπως και στα περισσότερα Κυκλαδονήσια […] Το τοπίο είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος και δεν μπορούμε να το καταβροχθίζουμε». Συμπλήρωσε ότι η Σαντορίνη έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μνημείων ανά τετραγωνικό μέτρο σε όλη την Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι «πολύ άμεσα» θα ξαναλειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Βιώσιμων Κυκλάδων», το υπουργείο Πολιτισμού προσανατολίζεται να ζητήσει και να λάβει βεβαίωση του ΤΕΕ ότι η ταχύτητα της σεισμικής ακολουθίας ήταν μικρότερη από εκείνη που αντέχουν τα εφέδρανα της στέγης του χώρου του Ακρωτηρίου.
Ο κ. Αθανασούλης πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο θα ανοίξει στο αρχαιολογικό μουσείο Θήρας η έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» που παρουσιάζεται τώρα στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Μέγαρο Σταθάτου της Αθήνας (έως τις 25 Μαΐου). Εκεί θα ξαναλάμψει η κόρη της Θήρας που παρεπιδημεί τώρα στην πρωτεύουσα.

Η πρωτοβουλία τονίζει ότι «ειδικά στον χώρο του τουρισμού, και ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις για την ανάπτυξη και διαχείρισή του, υπάρχει ανάγκη να απευθυνθούμε σε ταξιδιώτες που αναζητούν μοναδικές βιωματικές εμπειρίες, ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον πολιτισμό κάθε τόπου και να ζήσουν αυθεντικές στιγμές με σεβασμό στην κοινωνία που τους υποδέχεται». Οι τομείς στους οποίους θα ξεδιπλωθούν οι δράσεις είναι η αρχιτεκτονική και η γαστρονομία, οι περιβαλλοντικές δράσεις με την ανάδειξη του τοπίου, οι νύχτες μυθοπλασίες (βεγγέρες), τα πανηγύρια, οι αγροτικές εργασίες και αγροτικά κτίσματα (αποκατάσταση) αλλά και η εξοικείωση του προσωπικού πρώτης γραμμής με τον πολιτισμό του νησιού.
Ο ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής, μία μορφή του νησιού, στην ομιλία του με τίτλο «Αυθεντικότητα: το συγκριτικό πλεονέκτημα της Σαντορίνης» είπε ότι «ο χρόνος επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα» σε ένα νησί «όπου κάθε χωριό είχε τη δική του κωδωνοκρουσία». «Αυθεντικός γίνεσαι όταν αποφασίζεις να ψάχνεις την αλήθεια, τη δική σου αλήθεια, με όποιο κόστος» είπε ο κ. Ασιμής. «Ίσως να μην μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις αλλά μπορείς να μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η υπουργός Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές του νομού Μάκρος Καφούρος και Φίλιππος Φόρτωμας, όπως και η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της νέας καμπάνιας τουριστικής προβολής της Σαντορίνης από την κα Γεωργία Νομικού, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας, που περιλάμβανε ολιγόλεπτα βίντεο που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και την ομορφιά του νησιού.
Περισσότερα στο santorini2025.gr.