Σίφνος: Μερομήνια-Προβλέψεις για τον καιρό του χειμώνα από τον Κώστα Κάραβο (βίντεο)

Δείτε την είδηση στο kaipoutheos.gr

Πόσες φορές αναρωτιόμαστε «τι καιρό θα κάνει σήμερα» ή «πώς θα μας πάει ο χειμώνας φέτος»; Αν και στις μέρες μας έχουμε πολλά μέσα με τα οποία μπορούμε να ενημερωθούμε για τις θερμοκρασίες, τους ανέμους και τις βροχές που θα έρθουν, οι ντόπιοι πληθυσμοί, ιδιαίτερα στα νησιά, παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν την αρχαία μέθοδο των «Μερομηνίων» για να κάνουν τις προβλέψεις τους, οι οποίες βέβαια είναι εξαιρετικά σημαντικές για τους αγρότες και την δραστηριότητά τους.

Την ίδια διαδικασία ακολουθεί και ο Σιφνιώτης Κωνσταντίνος Κάραβος, ο οποίος εξηγεί πώς περιμένει να διαμορφωθεί ο καιρός στη Σίφνο για τους επόμενους μήνες, με βάση το διήμερο 1-2 Δεκεμβρίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι Νότιοι άνεμοι είναι αυτοί που θα επικρατήσουν, καθότι ο Βοριάς «δεν βαστά. Μπορεί να είναι μια βδομάδα, μπορεί να είναι 5 μέρες, αλλά θα φύγει. (…) Μέχρι τις 8 του μηνός πρέπει να κάνει αέρα». Προσθέτει επίσης, ότι οι συνθήκες αυτές θα επηρεάσουν περισσότερο τα λιμάνια της Σίφνου, της Φολεγάνδρου και της Σαντορίνης.

Πόσες βροχές όμως θα έρθουν; Και πότε θα είναι οι πιο δυνατές; «Δεν έχει πολλές βροχές φέτος. Αλλά οι πολλές βροχές δεν κάνουν καλό στα σπαρτά (κριθάρια). Θα γίνουν γιατί βρέχει λίγο. (…) Είναι ”ξυλοχρονιά”, δηλαδή και τα ξυλικά θα κάνουν. Τον Γενάρη δεν πρέπει να περάσει ούτε κάτθης (γάτα) να μπει μέσα στα σπαρτά να κατουρήσει. Δεν πρέπει να βρέχει ο Γενάρης, γιατί το φύτρο, το κριθάρι, βγάζει τη ρίζα πάνω και αν έχει πολλές βροχές θα σαπίσει. Μόνο ο Ιούνιος έχει βροχή με το καινούργιο (ημερολόγιο)».

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, ο κ. Κάραβος δεν προβλέπει ότι θα είναι ένας κρύος χειμώνας φέτος. «Είναι γλυκοί οι καιροί. Πέρα από τις Αποκριές θα κάνει λίγο. Το κρύο στη Σίφνο είναι τις Αποκριές (Φλεβάρης-Μάρτης)».

Δείτε το βίντεο εδώ:

-ΒΗ

Related Posts

Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό: χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς
Η Σίφνος σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης για το νερό
Σίφνος: «Καλά είστε εδώ»