Στο ΣτΕ μια κρίσιμη απόφαση για το ύψος των οικοδομών στα νησιά

Στην κρίση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου τίθεται αύριο η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να επιτρέψει τις «ξαπλωτές πολυκατοικίες» στην Αμοργό. Αν το δικαστήριο δεχθεί ότι ο γενικός οικοδομικός κανονισμός είναι ισχυρότερος από τα ειδικά διατάγματα για την προστασία των νησιών, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την αύξηση καθ’ ύψος υφιστάμενων και νέων κτιρίων.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018 με την έκδοση οικοδομικής άδειας δύο κτιρίων με υπόγειο στο Ξυλοκερατίδι Καταπόλων. Έπειτα από καταγγελία ιδιώτη για υπέρβαση ύψους του κτιρίου, η πολεοδομία Νάξου διέκοψε το 2019 τις εργασίες. Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) Σύρου, που τους δικαίωσε, και με την εκτίμηση αυτή συνέκλινε και το αντίστοιχο γνωμοδοτικό όργανο ΚΕΣΥΠΟΘΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το ζήτημα στο οποίο συγκρούονται οι δύο πλευρές είναι το πώς μετρείται το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος ενός κτιρίου, που στην Αμοργό είναι 8,5 μέτρα: η πολεοδομία υποστηρίζει ότι αυτό μετρείται σε προβολή στην όψη του κτιρίου, ενώ το ΣΥΠΟΘΑ σε κάθε σημείο της τομής του κτιρίου με το φυσικό έδαφος.

Κατά των γνωμοδοτήσεων του ΣΥΠΟΘΑ και του ΚΕΣΥΠΟΘΑ προσέφυγαν τόσο ο καταγγέλλων ιδιώτης όσο και ο Δήμος Νάξου, η πολεοδομία του οποίου εξυπηρετεί την Αμοργό. Το 2021, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά δικαίωσε τους προσφεύγοντες και ακύρωσε τις δύο γνωμοδοτήσεις που επέτρεπαν τις «ξαπλωτές πολυκατοικίες».

Και ενώ η υπόθεση φαινόταν να έχει λήξει, τον Φεβρουάριο του 2022 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς με απόφασή του παρενέβη, υιοθετώντας την ερμηνεία που έδωσε το ΣΥΠΟΘΑ Σύρου και το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, αγνοώντας τη δικαστική απόφαση. Ως αποτέλεσμα, η πολεοδομία έπρεπε να επιλέξει εάν θα εφαρμόσει την υπουργική ή τη δικαστική απόφαση. Κατά της απόφασης του κ. Ταγαρά κατατέθηκαν οι δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τους Δήμους Αμοργού και Νάξου, που έχουν προγραμματιστεί να εκδικαστούν αύριο.

Ο Νίκος Σηφουνάκης, που ως υπουργός Αιγαίου φρόντισε το 2003 να έχει η Αμοργός με Προεδρικό Διάταγμα ειδικό πολεοδομικό καθεστώς για την προστασία της φυσιογνωμίας της, αναφέρει πως «όλοι γνωρίζουν ότι τα ειδικά πολεοδομικά διατάγματα υπερισχύουν των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων. Πόσο μάλλον όταν ο νέος οικοδομικός κανονισμός έχει διάταξη που το ορίζει και ρητά. Αν επιτραπεί η έμμεση αύξηση του ύψους των κτιρίων στην Αμοργό, σύντομα θα αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία – ενώ θα πάρουν σειρά και τα υπόλοιπα νησιά με ειδικά διατάγματα».

Πηγή: Γιώργος Λιάλιος/kathimerini.gr

Related Posts

Το ΣτΕ παγώνει την κατασκευή δύο υπόσκαφων κτιρίων με πισίνες στη Σίφνο
Αμοργός: Διάνοιξη δρόμου εν μέσω Ρίχτερ
Εκτιμώντας τους κινδύνους, με την ψυχή στο στόμα