Οριστική καταδίκη της 105 του Μιχαλόπουλου για παράνομες κατασκευές στην Ίο

Μία σημαντική εξέλιξη σχετικά με τις παράνομες κατασκευές της εταιρείας 105 ΑΕ στην περιοχή της Κουμπάρας και το γειτονικό νησάκι Διακοφτό, επισημαίνει το σωματείο «Save Ios», μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Όπως υπενθυμίζει, η νόμιμη εκπρόσωπος της 105 ΑΕ καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου το 2021 σε 16μηνη φυλάκιση με αναστολή για την κατασκευή δυο μπετονένιων γεφυρών που συνδέουν την παραλία Κουμπάρα με το Διακοφτό, την εκχέρσωση και επιχωμάτωση του ρέματος της Κουμπάρας για κατασκευή πάρκινγκ, καθώς και τη διάνοιξη δρόμου εντός χαρακτηρισμένων ζωνών παραλίας και αιγιαλού. Η κατηγορούμενη άσκησε έφεση, και το Εφετείο Αιγαίου απλώς μετάτρεψε την ποινή σε 9μηνη φυλάκιση με αναστολή.

Η κατηγορούμενη στη συνέχεια ζήτησε στον Άρειο Πάγο αναίρεση της απόφασης του Εφετείου. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα καταδικάζοντας οριστικά τις παράνομες ενέργειες της 105 ΑΕ στην Κουμπάρα (σε αντίθετη περίπτωση η υπόθεση θα είχε ξαναγυρίσει στον πρώτο βαθμό στη Νάξο με κίνδυνο παραγραφής, καθώς η οκταετία είχε σχεδόν συμπληρωθεί).

Η επιτυχία αυτή, σημειώνει το «Save Ios», δεν φέρνει το τέλος της υπόθεσης καθώς μιλάμε για ένα μόνο μέρος των παραβάσεων της 105 ΑΕ στην περιοχή. Το 2016, επιθεωρητές περιβάλλοντος βεβαίωσαν οκτώ παραβάσεις στην Κουμπάρα και το 2018 δώδεκα επιπλέον στο Διακοφτό. Στην 105 ΑΕ επιβλήθηκε πρόστιμο €132.000 ενώ η υπόθεση έχει προωθηθεί στον εισαγγελέα για τυχόν ποινικές καταδίκες.

Μπορείτε να δείτε όλη την ανάρτηση εδώ.

Κεντρική φωτογραφία: «Save Ios»/Facebook

Related Posts

Νάξος: ισοπεδώσεις παραλιών εν ονόματι του καθαρισμού τους
Νάξος: Δράση για τα μηχανοκίνητα στην προστατευόμενη περιοχή του Αλυκού
Προσθήκες και αλλαγές στις Απάτητες Παραλίες