Ο Δήμος Νάξου προειδοποιεί για εκτεταμένη λειψυδρία στο νησί

Γενικό κάλεσμα για μείωση της κατανάλωσης νερού σε όλους τους δημότες και επισκέπτες έκανε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος κάνει λόγο για αυξημένες ανάγκες που έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, η αναπλήρωση των υδάτινων πόρων, τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά νερά, είναι μέχρι στιγμής ελάχιστη φέτος, πρόβλημα που θα επιδεινώνεται όσο πλησιάζει η καλοκαιρινή περίοδος. Παράλληλα, «τα υπάρχοντα αποθέματα του νερού στους δύο ταμιευτήρες μέχρι σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν υπάρχει αυθαιρεσία, σπατάλη και αλόγιστη χρήση του νερού ύδρευσης».

Γι’ αυτούς τους λόγους ο Δήμος, πέρα από τις δικές του ενέργειες για να διασφαλίσει την ποσότητα και την ποιότητα του νερού (όπως με τη λειτουργία αφαλατώσεων και τη χρήση ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος τηλεελέγχου-τηλεμετρίας για την παρακολούθηση διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης), ζητάει από τον κόσμο να ακολουθήσει πρακτικές εξοικονόμησης νερού «ώστε να φροντίζουμε όλοι στο δυνατόν, για τη μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση του νερού ύδρευσης, ούτως ώστε να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη διαρκή κι ομαλή υδροδότηση του δήμου μας».

Μερικές από τις πρακτικές που προτείνει είναι η μη χρήση νερού ύδρευσης για την πλήρωση πισινών και το πότισμα των αγροτικών καλλιεργειών, μειωμένη χρήση πλυντηρίων ρούχων και πιάτων, ενημέρωση ξενοδόχων σε επισκέπτες και ενοικιαστές για την αναγκαιότητα περιορισμού της κατανάλωσης νερού ύδρευσης και της αλόγιστης σπατάλης του.

Δείτε όλη την ανακοίνωση εδώ.

Κεντρική εικόνα: Luis Tosta/Unsplash

Related Posts

Πάρος: Γεμάτοι οι κάδοι στη Σάντα Μαρία
Ο κάμπος μέσα στη θάλασσα
Η παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς