ΚΕΔΕ: Αυτοτελείς Υποεπιτροπές Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών

«Ιστορική» χαρακτηρίζεται από τους δήμους η απόφαση της Βουλής για τη σύσταση αυτοτελών υποεπιτροπών, οι οποίες θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση αυτοτελών Υποεπιτροπών Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών δικαιώνει το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για ειδική νομοθέτηση για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, με προβλέψεις για τη διοικητική, οικονομική και αναπτυξιακή υποστήριξη των μικρών ορεινών, αλλά και των μικρών νησιωτικών δήμων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εργασίας και εκπαίδευσης, για την στήριξη και ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών.

Ειδικότερα στην απόφαση της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής- Μέρος Κοινοβουλευτικό» (ΦΕΚ 22/Α’/12-2-2024) στο άρθρο 3 ορίζεται ότι: «Στην ειδική μόνιμη επιτροπή περιφερειών συνιστώνται δυο υποεπιτροπές, ως εξής: α. Υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών. β. Υποεπιτροπή ορεινών περιοχών. Κάθε υποεπιτροπή αποτελείται από το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των Βουλευτών της επιτροπής».

Η απόφαση επικυρώθηκε έπειτα από πρόταση του βουλευτή Δωδεκανήσου και Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών, Μάνου Κόνσολα, και κατόπιν συνεργασίας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ Σωκράτη Κεφαλογιάννη, δήμαρχο Ανωγείων, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Η ιστορική αυτή κίνηση, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, πρέπει να αποδειχθεί πρώτο βήμα για την κάλυψη του διαχρονικού ελλείμματος ειδικής πολιτικής για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να καθοριστούν οι αρχές και τα όργανα για τον σχεδιασμό, υποστήριξη και εφαρμογή των πολιτικών αυτών, προσδίδοντας ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες στους οικείους δήμους. Για να καταγραφούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η δημογραφική συρρίκνωση, οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, η ενεργειακή φτώχεια. Συγχρόνως για να αναγνωρίζονται οι ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα αυτών των περιοχών. Κυρίως όμως για να εξασφαλίζονται και οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις υποστήριξης των αναπτυξιακών εγχειρημάτων και προγραμμάτων».

Κεντρική εικόνα: ΚΕΔΕ

Related Posts

Πάρος: Γεμάτοι οι κάδοι στη Σάντα Μαρία
Ο κάμπος μέσα στη θάλασσα
Η παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς