Από τις 198 «Απάτητες Παραλίες» της χώρας, 7 βρίσκονται στη Νάξο.
Επτά είναι οι απάτητες παραλίες της Νάξου, όλες μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Οι περισσότερες βρίσκονται μακριά από τη Χώρα, και ακόμα πιο μακριά από την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων και άλλων περιπετειών «αναπτυξιακής τρέλας», καθώς βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού και όχι στη νοτιοδυτική, που δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο της τουριστικής κίνησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ολόκληρη η νοτιοδυτική ακτογραμμή της Νάξου ανήκει στην περιοχή Natura 2000. Είναι παράδοξο πως καμία από αυτές τις παραλίες δεν εντάχθηκε στο καθεστώς των «απάτητων», πλην της περιοχής του Αλυκού, παρότι όλες τηρούν τις προϋποθέσεις (ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών, εποχική λίμνη, προστατευμένα είδη βλάστησης, αμμοθίνες κ.α.)
Η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε, χωρίς ονομασίες παραλιών, μόνο με συντεταγμένες και κωδικό περιοχής Natura 2000. Μέσα από το gov.maps και την καταχώρηση συντεταγμένων που δημοσιεύονται στην ΚΥΑ, ως Απάτητες Παραλίες θεσπίζονται οι ακόλουθες:
1. Περιοχή Απειράνθου
2. Περιοχή Αγιασού
3. Περιοχή Αλυκού
4. Περιοχή Αλυκού
5. Περιοχή Απειράνθου
6. Καλαντός
7. Περιοχή Απειράνθου-Κλειδού
Κάποια συμπεράσματα
Εκτός από αυτές τις επτά, καμιά άλλη παραλία δεν χαρακτηρίστηκε «απάτητη».
Το κοινό χαρακτηριστικό –πλην της περιοχής του Αλυκού στα νοτιοδυτικά– που έχουν οι Απάτητες Παραλίες είναι ότι βρίσκονται πολύ μακριά από την πόλη της Νάξου, με οδικό δίκτυο δύσκολο, σε περιοχές μη ανεπτυγμένες τουριστικά.
Επομένως ήταν εύκολο για την κυβέρνηση να επιλέξει τις συγκεκριμένες και όχι κάποιες από τις πολυσύχναστες, όπως του Αγίου Προκοπίου, της Πλάκας, της Παρθένας ή ακόμα και της Μικρής Βίγλας και του Καστρακίου.
Θα ήταν ωστόσο χρήσιμο να τονιστεί από τις αρμόδιες αρχές ότι μια παραλία που δεν ορίζεται ως «απάτητη» από την ΚΥΑ εξακολουθεί να παραμένει υψηλής προστασίας περιοχή Natura, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δραστηριότητες σε αυτές.
Ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραλίες και περιοχές Natura 2000 στη Νάξο είναι ότι παραμένουν χωρίς σήμανση και περίφραξη, χωρίς επίβλεψη και χωρίς καμία ενημερωτική πινακίδα που να εξηγεί στους επισκέπτες σε ποια περιοχή εισέρχονται, ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και ποιες όχι και γιατί η περιοχή αυτή είναι σημαντική. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στην Αλυκή Νάξου.
Παρότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο, έγκυρες πληροφορίες λένε ότι σε λίγες μέρες θα μπουν κατάλληλες πινακίδες στις περιοχές Natura μετά από επίμονα αιτήματα πολιτών της Νάξου, αν και εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός τους δεν θα είναι επαρκής.
Πηγή: Cycladesopen.gr
Κεντρική εικόνα: Frédéric Barriol/Unsplash
Pingback : «Απάτητη» η μεγάλη Σάντα Μαρία στη Νάουσα; - Sustainable Cyclades
Pingback : Νάξος: ισοπεδώσεις παραλιών εν ονόματι του καθαρισμού τους - Βιώσιμες Κυκλάδες