Σαντορίνη: Ο τραυματιοφορέας που έχασε τη ζωή του, οι καταγγελίες και η απάντηση της διοίκησης

O θάνατος 42χρονου τραυματιοφορέα προκάλεσε καταγγελίες για υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Τι απαντάει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο άτυχος άνδρας, που έπασχε από χρόνιο πρόβλημα υγείας, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε με υψηλό πυρετό το νοσοκομείο της Σαντορίνης, στο οποίο και εργαζόταν από το 2016 ως τραυματιοφορέας. Εξετάστηκε από τον γενικό γιατρό και επέστρεψε στο παλιό Κέντρο Υγείας του νησιού, όπου διέμενε. Του συνέστησαν να επανέλθει στο νοσοκομείο αν υπάρξει επιδείνωση.

Επέστρεψε μετά από 4 μέρες –το βράδυ της Τετάρτης– με υψηλό πυρετό. Του δόθηκε ενδοφλέβια αντιβίωση και του έγιναν εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Επειδή ο πυρετός δεν υποχωρούσε, κρίθηκε αναγκαίο να αεροδιακομισθεί την επομένη σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μετά την αεροδιακομιδή, κατά τη μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες των διασωστών άφησε την τελευταία του πνοή.

Από τις πρώτες δηλώσεις σχετικά ήταν αυτή του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος δήλωσε ότι «εάν είχε διακομισθεί από τη πρώτη στιγμή μπορεί να ζούσε. Εάν είχε γιατρούς το νοσοκομείο Σαντορίνης μπορεί να ζούσε χωρίς να χρειασθεί διακομιδή». Σύμφωνα με πληροφορίες του santorinimagazine, «αγροτικοί ιατροί που αναγκάζονται να καλύπτουν τα κενά του νοσοκομείου, έστειλαν πριν από λίγες μέρες επιστολή στην 2η ΥΠΕ αναφέροντας ότι παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς την παρουσία ειδικευμένου ιατρού».

«Οι συνθήκες μέσα στις οποίες έχασε τη ζωή του ο Ελπιδοφόρος Αραπαντώνης, εγείρουν ερωτηματικά ως προς την ιατρική αντιμετώπιση της οποίας έτυχε» αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας σε ανάρτηση της.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου Λένα Μπορμπουδάκη, με την οποία επικοινωνήσαμε, μας είπε ότι «από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο και έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει βάσει της συμπτωματολογίας που είχε ο ασθενής. Ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και πραγματοποιήθηκε η αεροδιακομιδή του. Ωστόσο περιμένουμε το πόρισμα της νεκροψίας-νεκροτομής λόγω του χρόνιου προβλήματος υγείας που είχε».

Σχετικά με την υποστελέχωση του νοσοκομείου που καταγγέλλεται και σε ανάρτηση πρώην συναδέλφων του τραυματιοφορέα, η κ. Μπορμπουδάκη δήλωσε στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ότι «το νοσοκομείο διαθέτει αυτή τη στιγμή 33 γιατρούς και 40 άτομα νοσηλευτικής υπηρεσίας. Οι βάρδιες βγαίνουν κανονικά και συνεχώς στελεχώνουμε το προσωπικό. Τον χειμώνα έχουμε απόλυτη κάλυψη, η πίεση είναι τους θερινούς μήνες λόγω του μεγάλου όγκου της επισκεψιμότητας, όπου ο πληθυσμός από τις 30.000 φτάνει τις 200.000. Εκεί που τον χειμώνα έχουμε ένα επείγον περιστατικό τη μέρα, το καλοκαίρι θα έχουμε 50».

Αναγνώρισε ότι δεν έχει υπερεπάρκεια, αλλά «αυτή τη στιγμή έχουμε τη μεγαλύτερη στελέχωση στο νοσοκομείο από ιδρύσεως, απλά αντιμετωπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης παθολόγου από το 2022, το οποίο προσπαθούμε με το υπουργείο να επιλύσουμε. Παρότι έχουμε προκηρύξει πάρα πολλές φορές τη θέση με αμοιβή €5.000 μηνιαίως, το ζήτημα της εξεύρεσης κατοικίας δεν επιτρέπει στους γιατρούς να υποβάλουν υποψηφιότητα».

Σχετικά με τις καταγγελίες για έλλειψη ακτινολόγου και μικροβιολόγου, απάντησε ότι «υπάρχουν δύο ακτινολόγοι στο νοσοκομείο και γίνεται προσπάθεια για τρίτο. Το επόμενο διάστημα θα αναλάβει καθήκοντα και η μικροβιολόγος, η υποψηφιότητα της οποίας έχει γίνει δεκτή».

Το Ε δηλώνει «Ενεργή Εφημερία» και σημαίνει ότι ο γιατρός είναι όλο το 24ωρο στο νοσοκομείο ενώ το Χ είναι η «Εφημερία Ετοιμότητας» και αφορά τους γιατρούς που είναι σε ετοιμότητα ώστε αν προκύψει κάτι έκτακτο να σπεύσουν στο νοσοκομείο.

Ως προς την επιστολή στην 2η ΥΠΕ και τις βάρδιες των αγροτικών ιατρών, η κ. Μπορμπουδάκη ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει στελέχωση με δύο γενικούς γιατρούς, συν έναν της πρωτοβάθμιας που συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημέρευσης, αλλά επειδή τους προηγούμενους μήνες υπήρξε ένα κενό λόγω καθυστέρησης ανανέωσης της θητείας τους, ορθά οι αγροτικοί έθεσαν το ζήτημα. Ωστόσο στις εφημερίες οι αγροτικοί εφημέρευαν πάντα με γιατρούς όλων των άλλων ειδικοτήτων».

Το πρόβλημα της στέγασης

Το πρόβλημα εξεύρεσης κατοικιών για τους γιατρούς είναι χρόνιο καθώς τα ενοίκια στη Σαντορίνη είναι απαγορευτικά για τον μισθό εργαζόμενων στο ΕΣΥ. Από ιδρύσεως του νοσοκομείου, όταν το Κέντρο Υγείας έκλεισε, δόθηκε η δυνατότητα ορισμένοι εργαζόμενοι να στεγαστούν προσωρινά εκεί. Και η ίδια κ. Μπορπουδάκη, όταν πριν 17 μήνες ανέλαβε τη διοίκηση, αναγκάστηκε να μείνει για κάποιο διάστημα σε θάλαμο του (σήμερα της έχει παραχωρηθεί δωμάτιο στο ξενοδοχείο Volcano).

Στο παλιό κέντρο Υγείας διαμένει σήμερα σημαντικός αριθμός του προσωπικού, όπως νοσηλευτές, άνθρωποι της τεχνικής υπηρεσίας και τραυματιοφορείς. Όσοι γιατροί δεν καταφέρνουν να βρουν κατοικία με λογικό μίσθωμα, διαμένουν σε δωμάτια στην Έξω Γωνιά, τα οποία παρέχει το νοσοκομείο σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κ. Μπορμπουδάκη μας λέει ότι έχει γίνει πρόταση ώστε, μέσω της ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να γίνουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις στο παλιό Κέντρο Υγείας και να παραδοθούν με κοινωνικά κριτήρια στους εργαζομένους διαμερίσματα και δωμάτια.

Related Posts

17α Βραβεία Ποιότητας «Γαστρονόμου»: οι καλύτεροι Κυκλαδίτες παραγωγοί για το 2024
Μία ζωηρή συνάντηση, σε ένα νησί ακόμα γεμάτο τουρίστες
Η απομυθοποίηση του high season