Νέα στοιχεία για τη Μύκονο και το κύκλωμα του ΥΠΠΟ

H εξάρθρωση κυκλώματος δημοσίων υπαλλήλων που δραστηριοποιείτο και στη Μύκονο ρίχνει νέο φως στις καταγγελίες μετά τον ξυλοδαρμό του Μανώλη Ψαρρού.

Αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού στο Μαρούσι τον Μάρτιο του 2023, οι μηχανικοί και οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού είχαν έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με αφορμή τις τοποθετήσεις κάποιων επιχειρηματιών της Μυκόνου (μεταξύ άλλων και στον υπογράφοντα) ότι «οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού καθυστερούν σε κάποιες περιπτώσεις σκόπιμα». Επειδή κάποιοι επιχειρηματίες το έχουν εύκολο να φορτώνουν ό,τι συμβαίνει σε κωλυσιεργούντες –με πονηρό ή μη σκοπό– υπαλλήλους, τότε δεν είχαμε δώσει μεγάλη σημασία.

Οι εξελίξεις όμως των τελευταίων ημερών, με την εξάρθρωση κυκλώματος στην Αττική στο οποίο συμμετείχαν τρεις τουλάχιστον υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού –μία εκ των οποίων δραστηριοποιείται και στη Μύκονο– ρίχνει νέο φως στις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Στην αποστολή της συγκεκριμένης δικογραφίας για το κύκλωμα των 14 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας και του υπουργείου Πολιτισμού, γίνεται λόγος για 63χρονη υπάλληλο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του ΥΠΠΟ, η οποία αποτελούσε σημαντικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και «χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατον να επιτευχθούν οι σκοποί της οργάνωσης». 

Σκοπός της Υπηρεσίας είναι να εγκρίνει αν οι εργασίες που εκτελούνται σε κτίρια που χτίστηκαν μετά το 1830 είναι σύμφωνες με την αισθητική και την αρχιτεκτονική παράδοση των νησιών. Εισηγήτρια στα αρμόδια συμβούλια ήταν η συγκεκριμένη υπάλληλος του ΥΠΠΟ, η οποία έβγαζε ευνοϊκές αποφάσεις για πελάτες του κυκλώματος. Σύμφωνα με σημείωμα που βρέθηκε στα χαρτιά της 42χρονης εγκεφάλου του κυκλώματος, η ίδια θα μοιραζόταν μόνο για την αναμόρφωση του Sea Satin στα παλιά σφαγεία της Μυκόνου το ποσό των 10.000 ευρώ με ένα ή δύο ακόμα μέλη του κυκλώματος.

Mετά το διαζύγιο του Νίκου Γρυπάρη και της Μέλπως Τσούκαλη, το Sea Satin χωρίστηκε στα Sea Satin Market by Caprice που ανήκει στον όμιλο του Nammos και το Sea Satin by Gryparis (πλέον κλειστό).

Στο διαβιβαστικό της δικογραφίας γίνεται λόγος για 47 παρόμοιες περιπτώσεις, εκ των οποίων 13 είναι σοβαρές. Μία ακόμα αφορά τη Μύκονο, και πιο συγκεκριμένα το κατάστημα της γνωστής αλυσίδας Tommy Hilfiger.

Στις πράξεις που έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια της περιόδου μετά τον ξυλοδαρμό του Ψαρρού αντιστοιχεί μία «παράκληση» της διεύθυνσης της συγκεκριμένης υπαλλήλου μέσα στον Ιούνιο του 2023 για την άρση απαγόρευσης εργασιών στο συγκεκριμένο σημείο της Μυκόνου κάτω από τους Μύλους. Η άρση θα επέτρεπε να επισπευσθούν οι διαδικασίες της ανακαίνισης ακινήτου το οποίο ανήκει σε εταιρεία που μεταξύ άλλων ιδιοκτήτρια καταστήματος που είχε εμπλοκή με την πολεοδομία επί σχεδόν ένα χρόνο.

Related Posts

Β’λήστρες: Ανάμεσα στις ξερολιθιές της Τήνου
H ευλογιά χτυπάει τις Κυκλάδες
Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Κέρο