Aποθέματα νερού για δύο εβδομάδες στη Σέριφο

Η Σέριφος ήταν από τα πρώτα νησιά που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το νερό. Εσπευσμένα μισθώθηκε μια μονάδα ταχυδιύλισης για την αξιοποίηση του λιγοστού νερού που απομένει στο φράγμα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φθάσει στο νησί μονάδα αφαλάτωσης.

Σύμφωνα με την αυτοψία του ΣΚΑΙ στη Σέριφο, τόσο οι πηγές, όσο και οι γεωτρήσεις και το φράγμα από τα οποία υδροδοτούταν μέχρι τώρα το νησί, έχουν πια στερέψει. Κατά τον δήμαρχο του νησιού Κώστα Ρεβίνθη, το φράγμα έχει να γεμίσει από τον χειμώνα του 2019. Τους τελευταίους δύο χειμώνες μάλιστα έχει βρέξει συνολικά μόνο τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας. Ύστερα από την πενταετή αυτή ανομβρία, σήμερα απομένουν στο φράγμα μόλις 10.000 κυβικά μέτρα νερό –όταν η μέγιστη χωρητικότητα του αγγίζει τις 720.000.

Η πηγή που υδροδοτούσε τον Πλατύ Γυαλό, στις βόρειες ακτές της Σερίφου, έχει στερέψει από τις αρχές Ιουνίου. Το νερό για τις ανάγκες των καταλυμάτων και των εστιατορίων που λειτουργούν στην περιοχή πλέον μεταφέρεται με υδροφόρες.

Όπως είχαμε γράψει, με την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 29 Ιουνίου, επιδεινώθηκε δραματικά το φαινόμενο της λειψυδρίας στο νησί, καθώς μεγάλες ποσότητες καταναλώθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στο νησί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι καλλιέργειες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

«Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ανακοινώσεις “μην καταναλώνετε, μην πλένετε αυτοκίνητα, μην ποτίζετε κήπους κλπ.”» δηλώνει κάτοικος του νησιού. «Θα μπορούσε να έχει περιοριστεί η οικοδομική δραστηριότητα μέσα σε αυτό το δίμηνο του Ιουλίου και του Αυγούστου και να μην καταναλώνεται νερό για τέτοιες δραστηριότητες».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για να μην στερέψει από νερό ολόκληρο το νησί και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καλοκαιριού, απαιτείται μονάδα αφαλάτωσης 2.000 κυβικών μέτρων, η οποία πρόκειται να να μισθωθεί και να τεθεί σε λειτουργία από την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεδομένου ότι αυτό αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος και το επιπλέον κόστος μετακυλίεται στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού με τη μορφή των δημοτικών τελών, οι ντόπιοι αντιδρούν και ασκούν κριτική στην τρέχουσα δημοτική αρχή αλλά και στις προηγούμενες. «Όταν υπήρχε πολύ νερό και το φράγμα υπερχείλιζε, το αφήναμε να καταλήγει στη θάλασσα, αντί να τεθεί σε λειτουργία μια μονάδα ταχυδιύλισης ώστε να αποθηκεύεται», σημειώνουν.

Related Posts

17α Βραβεία Ποιότητας «Γαστρονόμου»: οι καλύτεροι Κυκλαδίτες παραγωγοί για το 2024
Δήμαρχος Νάξου: Εκτός ελέγχου η ζήτηση για νερό
Το νέο πλαίσιο τιμολόγησης του νερού