Με στόχο την εξοικονόμηση νερού, μια νέα νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικά καταλύματα να αντλούν νερό από τη θάλασσα, χωρίς όμως να θέτει περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Η νομοθετική ρύθμιση ενσωματώνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού και προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής των απαραίτητων υποδομών στον αιγιαλό από κύρια και μη κύρια τουριστικά καταλύματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται στο πλαίσιο της ανάγκης για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, με σκοπό την προστασία των περιορισμένων υδάτινων πόρων». Ωστόσο, ενώ αγγίζει το θέμα της αδειοδότησης έργων στον αιγιαλό, δεν επιβάλλει περιορισμούς για αυτές τις παρεμβάσεις. Επιπλέον, δεν θέτει συγκεκριμένα κριτήρια για την ποιότητα του νερού που επιστρέφεται στη θάλασσα.
Όπως φαίνεται και από το σχετικό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή, η έλλειψη των προδιαγραφών δημιουργεί επιφυλάξεις. Ο διευθυντής Υδάτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Ηλίας Νόκας πιστεύει ότι η νομοθετική ρύθμιση θα έπρεπε να καθορίζει την αποχλωρίωση του νερού πριν απορριφθεί στη θάλασσα. Όταν στο νερό προστίθεται κάποιο χημικό, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόβλητο, εξηγεί.
Επιπλέον, ο Νόκας επισημαίνει ότι, σε μια χώρα με ανεπαρκείς ελέγχους, μια ρύθμιση που επιτρέπει σε κάθε τουριστική μονάδα να εγκαθιστά αγωγό σύνδεσης με τη θάλασσα ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. «Πώς θα διασφαλίζεται ότι θα καταλήγει στη θάλασσα μόνο το νερό της πισίνας και όχι π.χ. λύματα, όπως πολλές φορές έχουν εντοπιστεί ξενοδοχεία να κάνουν;», διερωτάται. Τέλος, τονίζει ότι από αισθητική άποψη δεν είναι ωραίο να δημιουργούνται σωληνώσεις στις ακτές.
Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζει και ο Νίκος Βιτάλης, ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής πισινών Aqua Vita στη Σύρο. Μιλώντας στον Λιάλιο, ο Βιτάλης φέρνει ως ένα παράδειγμα το γεγονός ότι το νερό που θα απορρίπτεται στη θάλασσα με πίεση θα προκαλεί ανάδευση του πυθμένα.
Κεντρική εικόνα: Ίος. [Matthew Waring / Unsplash]