Το ΣτΕ παγώνει την κατασκευή δύο υπόσκαφων κτιρίων με πισίνες στη Σίφνο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας σταμάτησε προσωρινά την κατασκευή δύο συγκροτημάτων υπόσκαφων κτιρίων με πισίνες στη Σίφνο, ένα από τα οποία προοριζόταν για ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή, η απόφαση του ΣτΕ (αρ. 34/2025) εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή δύο κατοίκων της Σίφνου και μιας ιδιοκτήτριας εξοχικού, οι οποίοι προσέφυγαν στην επιτροπή αναστολών του ΣτΕ ζητώντας να «παγώσει» την εφαρμογή τεσσάρων οικοδομικών αδειών κτιρίων στην περιοχή Σκουριαλού Απολλωνίας. Στην απόφαση του, το ΣτΕ αναφέρθηκε στην υπέρβαση της Φέρουσας Ικανότητας του νησιού, τη χρήση παράνομων δρόμων για την έκδοση οικοδομικών αδειών, την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων και κολυμβητικών δεξαμενών, που δεν προβλέπονται «από το ειδικό καθεστώς όρων δόμησης της Σίφνου».

Κάνοντας δεκτό ως κίνητρο των προσφυγόντων το ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση και προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του νησιού, το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα για τις δύο περιπτώσεις που είχαν ήδη χτιστεί σε μεγάλο βαθμό (χωρίς αυτό να αποκλείει την ακύρωση των αδειών και την κήρυξη τους ως αυθαίρετα στο μέλλον), αλλά έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής για τις δύο άλλες. Η αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να εκδοθεί απόφαση για την κύρια προσφυγή.

Σε σχετική συνεδρίαση τον Δεκέμβριο του 2024, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σίφνου έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την προστασία του τοπίου και την ήπια οικιστική ανάπτυξη του νησιού. Διαβάστε αναλυτικά τις προωθημένες αποφάσεις για τον περιορισμό της δόμησης στο άρθρο του Γιάννη Παλαιολόγου.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας επισκέφθηκαν τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. «Η αγωνία μας είναι ότι μέχρι να εκπονηθεί το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο θα έχουμε νέα δεδομένα στο νησί. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο να παρέμβει και να αυστηροποιήσει το ισχύον πλαίσιο προστασίας. Το υπουργείο μάς απάντησε ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι ο ίδιος με εκείνον που απαιτείται για την ολοκλήρωση του υπό εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου και επιφυλάχθηκε να μελετήσει τις προτάσεις μας. Πάντως, ο κ. Ταγαράς μάς είπε ότι είναι κατά ενός “ξαφνικού θανάτου” στη δόμηση, κάτι που βέβαια ούτε εμείς επιθυμούμε», δήλωσε η Ναδάλη.

Αντίστοιχη παρέμβαση από το υπουργείο είχε ζητήσει ο δήμος και τον Απρίλιο του 2023, με αίτημα την απαγόρευση των υπόσκαφων και των πισίνων στο νησί, αίτημα που, ωστόσο, «αγνοήθηκε από το ΥΠΕΝ». Ο Λιάλιος υπενθυμίζει ότι το ΥΠΕΝ δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση (176/23 για την Πάτμο), επιτρέποντας σε ορισμένες πολεοδομίες να ερμηνεύουν τις προϋποθέσεις κατά βούληση.

Κεντρική εικόνα: [François Fayet / Unsplash]

Related Posts

Σίφνος: Τα μυστικά του Φάρου
Μύκονος: Συνεχίζονται οι έλεγχοι, συνεχίζεται η αυθαίρετη δόμηση
Συζήτηση στο ΥΠΕΝ για τη ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης στη Σίφνο