Εκδήλωση με μεγάλη προσέλευση για τις ελεύθερες παραλίες

Σημαντική συμμετοχή προσέλκυσε η εκδήλωση για τα κινήματα πολιτών υπέρ των ελεύθερων παραλιών, που συνδιοργάνωσαν το Σάββατο το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η εκδήλωση είχε σκοπό τον απολογισμό των δράσεων του φετινού καλοκαιριού αλλά και τον σχεδιασμό του επόμενου. Με κοινή διεκδίκηση το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και κατ’ επέκταση την απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους, έξι μήνες μετά τις πρώτες τους κινητοποιήσεις, τα κινήματα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αναλυτικά τις δράσεις τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες», η πρωτοβουλία από την οποία ξεκίνησε το πανελλαδικό κίνημα διαμαρτυρίας για τις καταπατήσεις των αιγιαλών. Από εκείνη την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 11η Ιουνίου 2023, μετά από διαδικτυακή πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος» και του Χρίστου Γεωργούση, ακολούθησε μία σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων στην Πάρο. Μεταξύ αυτών ήταν με εξορμήσεις και ειρηνικές διαμαρτυρίες σε παραλίες, η δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη που αποτυπώνει το μέγεθος της αυθαιρεσίας στις ακτές, καθώς και κείμενο Ομαδικής Καταγγελίας υπογεγραμμένο από 2.500 χιλιάδες άτομα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ο Εισαγγελέας να επισκεφθεί την Πάρο και να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας ελέγχους.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Πάρου, ολήθος κινητοποιήσεων εκδηλώθηκαν και σε Νάξο, Ρόδο, Τήνο, Θάσο, Ίο, Κρήτη, Αττική, Αίγινα, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, αλλά ακόμα και στην τουρκική ακτή του Αιγαίου. Το κίνημα έτυχε ευρείας δημοσιότητας τόσο από ελληνικά όσο και διεθνή μέσα ενημέρωσης (Le Monde, Liberation, Spiegel, Süddeutsche Zeitung, Guardian, New York Times, Australian Broadcasting Corporation, BBC κ.ά.).

Οι δράσεις της Κίνηση Πολιτών Πάρου παρουσιάστηκαν εκτενώς από τον Δαμιανό Γαβαλά, ενεργό μέλος του κινήματος στο νησί, ενώ τοποθετήσεις υπήρξαν και από τους Χρίστο Γεωργούση και Πάνο Κέκα, μετά την προβολή και σχετικού ντοκιμαντέρ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Ιωάννα Δρόσου. Για τις δράσεις στη Ρόδο μίλησε ο Ιάκωβος Γρύλλης από την Κίνηση Πολιτών «Ομπρέλα». Την κατάσταση στη Νάξο παρουσίασε η Ελένη Ανδριανοπούλου από το Κίνημα «Σώστε τις Παραλίες».

Η Αλεξία Τζεφρίδου, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση των παραλιών στη Σύρο. Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων η εικόνα της υποβάθμισης είναι αισθητή. Οι περισσότερες παραλίες της, ακόμη και αυτές που ορίζονται ως προστατευόμενες περιοχές Νatura, είναι σήμερα γεμάτες από πακτωμένες εγκαταστάσεις και πασάλους που έχουν απομείνει από τις ομπρέλες του καλοκαιριού. Αυτό συμβαίνει κατά παράβαση του νομικού πλαισίου που ορίζει ότι με το πέρας της περιόδου χρήσης, ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να αφαιρείται. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σήμερα σε ποικίλες παραλίες της Σύρου (Κομητό, Αγκαθωπές, Κίνι), δημιουργώντας προβλήματα προσβασιμότητας και ασφάλειας για τους νησιώτες. 

Αγκαθωπές Σύρος, χειμερινή περίοδος 2023. [Πηγή : παρουσίαση ΠΠΠΣ κατά την εκδήλωση]

Με τη νέα σεζόν, σκοπός είναι να συνεχίσουν οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις που εντοπίζονται παρανομίες. Όπως σημειώθηκε, έχει επίσης 
ήδη ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής κειμένων για προτάσεις βελτίωσης του υφιστάμενου νόμου. Παράλληλα, στόχος του κινήματος είναι να διευρυνθεί το πεδίο δράσης του μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια και στα σχολεία.

Ο συντονισμός αυτός των κινημάτων για τις παραλίες δημιουργεί προσδοκίες για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού μετώπου για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων στον δημόσιο χώρο και την προστασία του από καταστροφικές παρεμβάσεις.

Related Posts

Στον ηφαιστειακό βυθό της Σαντορίνης
Οι Κυκλάδες του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ
Β’λήστρες: Ανάμεσα στις ξερολιθιές της Τήνου