Οι Κυκλάδες ανάμεσα στα 11 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης

Οι περιπτώσεις της Σίφνου, της Σερίφου και της Φολεγάνδρου συμπεριελήφθησαν στη βραχεία λίστα με τα 11 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2024, όπως ανακοίνωσε η πανευρωπαϊκή ΜΚΟ Europa Nostra στα πλαίσια του προγράμματος «7 Most Endangered». Η τελική λίστα των επτά θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και αποτελεί μέρος εκστρατείας της κοινωνίας των πολιτών για τη διάσωση της απειλούμενης κληρονομιάς της Ευρώπης, μέσω της ευαισθητοποίησης, της προετοιμασίας ανεξάρτητων αξιολογήσεων και της διαμόρφωσης προτάσεων για δράση. Παρέχει επίσης επιχορήγηση ύψους 10.000 ευρώ για κάθε μνημείο ή περιοχή που θα συμπεριληφθεί στην τελική λίστα, για να βοηθήσει στην υλοποίηση ενός πλέγματος μέτρων που θα συμβάλλει στη διάσωση της απειλούμενης περιοχής.

Η επιλογή έγινε από διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή. Τα βασικά κριτήρια είναι η υψηλή πολιτιστική σημασία των μνημείων, ο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σήμερα, ο βαθμός εμπλοκής των τοπικών κοινοτήτων και η δέσμευση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τη διάσωσή τους, καθώς και η δυνατότητά τους να λειτουργήσουν ως καταλύτης για βιώσιμη κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.

Την υποψηφιότητα των κυκλαδίτικων νησιών έκανε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η ΕΛΛΕΤ ευελπιστεί να αξιοποιήσει το πρόγραμμα για να προωθήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανεξέλεγκτη δόμηση, καθώς και την άσκηση επιρροής επί των κυβερνητικών πολιτικών για τη βελτίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στα νησιά.

Τα 11 πιο απειλούμενα μνημεία και περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι τα εξής:

Νησιά των Κυκλάδων: oι περιπτώσεις της Σίφνου, Σερίφου και Φολεγάνδρου, ΕΛΛΑΔΑ

• Αρχαιολογικός χώρος Muret e Portës, Durrës, ΑΛΒΑΝΙΑ

• Ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα στο Amberd, ΑΡΜΕΝΙΑ

• Palais du Midi, Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ

• Εργατικές κατοικίες (courées), Roubaix-Tourcoing, ΓΑΛΛΙΑ

• Εκκλησία του San Pietro, Gessate, Μιλάνο, ΙΤΑΛΙΑ

• Συναγωγή της Σιένα, ΙΤΑΛΙΑ

• Παλάτι Sztynort, northern Masuria, ΠΟΛΩΝΙΑ

• Οικία του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, Šabac, ΣΕΡΒΙΑ

• Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, Altınözü / Hatay, ΤΟΥΡΚΙΑ

• Σιδηρά Πύλη της Αντιόχειας, Antakya / Hatay, ΤΟΥΡΚΙΑ

Το Δελτίο Τύπου στα ελληνικά:

Κεντρική φωτογραφία: europanostra.org

Related Posts

Ο εκτοπισμός της μελισσοκομίας στην Πάρο
Νάξος: ισοπεδώσεις παραλιών εν ονόματι του καθαρισμού τους
Νέα στοιχεία για τη Μύκονο και το κύκλωμα του ΥΠΠΟ